Свят

Какво споделиха очевидци на пожара в Кемерово

Снимка: Reuters

Спасителите са открили останките на 64-мата загинали при пожара в търговския център „Зимна вишна“ в руския сибирски град Кемерово, съобщи заместник-министърът по извънредните ситуации Владлен Аксьонов, цитиран от ТАСС, пише БТА. Той добави, че всички останки са предадени на руския Следствен комитет.

С това издирвателната операция след пожара се смята завършена, съобщи шефът на министерството Владимир Пучков.

Очевидци на пожара в търговския център разказват подробности за трагедията.

Анна Заречнева, която била заедно с роднини в една от кинозалите, пише в Instagram, чe никой не е организирал евакуацията на хората, противопожарната сигнализация не се задействала.

„Някъде в средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, идваща от фоайето, се раздаде вик „Пожар! Пожар!“ Не прекъснаха прожекцията, така и не запалиха светлините в залата. Нямаше сигнализация. Тълпата се втурна през една тясна врата. Втори изход по някаква причина не бе отворен (а и имаше ли такъв?) А и второто крило на тази врата не бе отворено“, пише тя.

Според Зеречнева, хората в търговския център са изпаднали в паника и са бързали да напуснат мола, при което е настанала блъсканица.

Тя разказва, че някои от хората в мола, като разбрали, че в една от залите са останали деца, са се опитали да стигнат до тях. Но гъстотата на отровния дим е била такава, че не е можело да се диша. Опитът да се стигне до децата се оказа напразен, отбелязва тя.

Друг клиент на мола – Павел Андросов – също отбелязва отсъствието на сигнал за пожар и бездействието на персонала на центъра. „Ако бе сработила пожарната тревога, никой нямаше да пострада, аз разбрах за пожара едва когато се обърнах на втория етаж и видях всичко в дим и едва тогава тръгнах да излизам, а тези, които бяха в сауната или в киното? Аз бях в зоомагазина, там дори охранителят не предупреди никого, добре че някой започна да крещи, иначе щеше да има още жертви“, казва Андросов за телевизия РЕН ТВ.

Друг свидетел на трагедията е Дмитрий Хорошавцев, който в интервю за kp.ru отбелязва, че вратите на кинозалите, оказали се в епицентъра на пожара, са били блокирани и хората не са могли да се измъкнат. „Хората разбиваха прозорците и скачаха. Никой не предупреди за пожара от администрацията, нямаше никакви сирени, въобще нищо. И дори аварийният изход на първия етаж се оказа затворен. И досега не мога да разбера как успяхме да се измъкнем от огнения капан“, разказва той за преживяното.

Според една от версиите пожарът е започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут, обезопасен с дунапренови частици, които пламнали като барут.

Владимир Путин е обявил 28 март за ден на траур в памет на жертвите на пожара.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца