Какво споделиха очевидци на пожара в Кемерово

78

Снимка: Reuters

Спасителите са открили останките на 64-мата загинали при пожара в търговския център „Зимна вишна“ в руския сибирски град Кемерово, съобщи заместник-министърът по извънредните ситуации Владлен Аксьонов, цитиран от ТАСС, пише БТА. Той добави, че всички останки са предадени на руския Следствен комитет.

С това издирвателната операция след пожара се смята завършена, съобщи шефът на министерството Владимир Пучков.

Очевидци на пожара в търговския център разказват подробности за трагедията.

Анна Заречнева, която била заедно с роднини в една от кинозалите, пише в Instagram, чe никой не е организирал евакуацията на хората, противопожарната сигнализация не се задействала.

Цените жизнь🙏🙏 #Repost @annazare4neva • • • …Это просто ужас… трудно описать то,что сегодня произошло … Обычный выходной день. Всей семьёй решили сходить в кино на #тихоокеанскийрубеж .Нарядились в лучшие одежды и поехали. Весь ТЦ «Зимняя Вишня» был заполнен посетителями. Место на парковке вокруг него нашли с трудом. Пришли как раз к началу фильма. Места были в 1-м зале на 5-и ряду. Где-то в середине сеанса дверь открылась и в свете,поступающего из холла раздался крик: «Пожар!пожар!» . Схватив Даниила за руку я быстро побежала с ним к выходу из зала.Дима шёл следом . Сеанс не прервали, свет в зале так и не включили . Сигналку слышно не было. Толпа ломанулась через одни узкие двери. Второй выход почему-то не открыли(а был ли он?🤔),да и вторую створку не открыли у этой двери. Выскочив из кинозала ,мы увидели плотный чёрный едкий дым,который полностью затянул детскую игровую площадку и 2-й кинозал-их было совсем не видно .Дышать уже было нечем. Добежали до лестницы:там уже люди в большей панике спускались вниз . Кто-то спускался на лифте 😱😬. Очень много плачущих и кричащих детей. Я и Даниил стали спускаться вниз. Дима был где-то там,позади,пытаясь регулировать натиск обезумевших людей. Ведь взрослые бежали оттуда,расталкивая и давя детей. На лестнице время от времени толпа тоже поддавалась панике,но мужчины,находящиеся в ней быстро успокаивали всех,крича : «Без паники!Спокойно! Мы все спустимся!». Кто-то впопыхах поскользнулся и упал на ступеньках. Тут же ему помогли подняться☝🏻. Когда добрались с Даней до второго этажа позвонил Дима-уточнил где мы. Узнав,что почти спустились-решил вернуться за верхней одеждой. В этот момент он был уже на 3-м этаже. Затем поднялся назад к гардеробу,но там уже не было видно ничего. Администратор в панике стояла и не знала что делать,какой-то мужчина кричал,что там ,в одном из кинозалов остались его дети 😭. Найдя кем-то оброненную шапку Дима намочил её водой и попытался пройти к залу. Но плотность и едкость дыма были столь высоки,что шапка просто не помогала . «У вас есть противогаз?!!»-стал просить он у обезумевшего охранника. Но тот только развёл руками. Попытка пробраться к детям оказалась тщетной.😭⬇⬇⬇

Публикация, споделена от Anna Zarechneva (@anyuta3107) на

„Някъде в средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, идваща от фоайето, се раздаде вик „Пожар! Пожар!“ Не прекъснаха прожекцията, така и не запалиха светлините в залата. Нямаше сигнализация. Тълпата се втурна през една тясна врата. Втори изход по някаква причина не бе отворен (а и имаше ли такъв?) А и второто крило на тази врата не бе отворено“, пише тя.

Според Зеречнева, хората в търговския център са изпаднали в паника и са бързали да напуснат мола, при което е настанала блъсканица.

Тя разказва, че някои от хората в мола, като разбрали, че в една от залите са останали деца, са се опитали да стигнат до тях. Но гъстотата на отровния дим е била такава, че не е можело да се диша. Опитът да се стигне до децата се оказа напразен, отбелязва тя.

Друг клиент на мола – Павел Андросов – също отбелязва отсъствието на сигнал за пожар и бездействието на персонала на центъра. „Ако бе сработила пожарната тревога, никой нямаше да пострада, аз разбрах за пожара едва когато се обърнах на втория етаж и видях всичко в дим и едва тогава тръгнах да излизам, а тези, които бяха в сауната или в киното? Аз бях в зоомагазина, там дори охранителят не предупреди никого, добре че някой започна да крещи, иначе щеше да има още жертви“, казва Андросов за телевизия РЕН ТВ.

Друг свидетел на трагедията е Дмитрий Хорошавцев, който в интервю за kp.ru отбелязва, че вратите на кинозалите, оказали се в епицентъра на пожара, са били блокирани и хората не са могли да се измъкнат. „Хората разбиваха прозорците и скачаха. Никой не предупреди за пожара от администрацията, нямаше никакви сирени, въобще нищо. И дори аварийният изход на първия етаж се оказа затворен. И досега не мога да разбера как успяхме да се измъкнем от огнения капан“, разказва той за преживяното.

Според една от версиите пожарът е започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут, обезопасен с дунапренови частици, които пламнали като барут.

Владимир Путин е обявил 28 март за ден на траур в памет на жертвите на пожара.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама