Можем по-лесно да научим чужд език, ако го слушаме, докато спим

1317

Снимка: peakyoursleep.com

Трудно ли Ви е да научите втори език? Само с по няколко свободни часа на ден, как да успеем да намерим време за нов език?

Изглежда отговорът е докато спим. Според проучване, направено от университети в Цюрих и Фрибур, слушането на запис с нови думи докато спим може да ни помогне да ги научим.

В изследването, публикувано в Central Cortex Oxford Journal, са възложили на група от 60 немскоговорящи да научат двойки думи на нидерландски.

Едната половина от групата са легнали да спят, докато тихо е звучал запис с думите. Другата половина от участниците са останали будни, докато слушат записа.

Интересното е, че когато са подложили и двете групи на тест няколко часа по-късно, изследователите установили, че спящата група се е справила сравнително по-добре от групата, която е останала будна.

В резултат на изследването изследователите смятат, че слушането на думи, докато подремваме може да ни помогне да ги запомним по-лесно.

Авторът на изследването, Бьорн Раш, отбелязва, че само това не е достатъчно за научаването на нов език.

По този начин можем единствено успешно да отключим думи, които вече сме учили преди да заспим“, казва той.

Слушането на думи, които не знаем, няма ефект

Изследователите, установили, че най-ефективното учене е протекло по време на безсънния сън – дълбокия сън без сънища, който е обикновено през първата половина на нощта.

Така че, за да имаме най-добри резултати, ако си лягаме в 23 часа, идеалното време да си пуснем записите ще е между полунощ и 2 през нощта.

Източник: independent.co.uk
Превод и редакция: Нова Вест

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама