По-тежки наказания за насилието и преследването на жени

24

Държавата обмисля преследването и дебненето на жена да стане престъпление.

Това обяви правосъдният министър  на форум за борбата с насилието над жени, пише actualno.com.

По данни на правосъдното министерство 60% от убийствата на жени са били извършени от настоящ или бивш съпруг или партньор, брат, син, внук или друг близък роднина на жертвата.

Затова държавата работи по законодателни промени, които да позволят повече внимание при превенцията да се насочва към роднините. Готвят се промени в текстовете за убийство в резултат на домашно насилие. Предвиждат се и по-тежки наказания за домашното насилие.

Обмисля се психологическият тормоз също да се приеме за престъпление и жертвата на насилие ще бъде информирана, когато насилникът излезе от затвора.

Според министър Цачева настоящето законодателство не отговоря на действителността, защото сега по наказателното право не се преследва психическото насилие. Тя заяви, че е възможно промените да касаят дори обиди и поставяне във финансова зависимост.

Давностните срокове за разследване също ще бъдат увеличени. 225 млрд. евро годишно са разходите, които Европейският съюз инвестира, за да отговори на насилието. Това обяви от своя страна българският еврокомисар Мария Габриел.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама