За първи път в България: Джубокс за слушане на поезия

57

Снимка: Дима Максимова

За поредна година Община Велико Търново се присъединява към европейската инициатива Нощ на литературата, организирана в партньорство с Чешкия културен център в България, на 9 май.

В Нощта на литературата ще бъдат представени произведения на знакови европейски автори, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града, пише 24 часа.

Като съпътстващо събитие, по инициатива и покана на Чешкия културен център, във Велико Търново от 15 март до 27 април ще гостува поезиомат – джубокс за слушане на поезия, който ще бъде монтиран вляво от централния вход на парк „Марно поле“, зад Военния клуб.

Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Репертоарът включва 21 творби на различни съвременни европейски поети, включително български, които представят страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за управление.

Автор на проекта е Ондржей Кобза от Чехия, а Велико Търново е първият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година.

На 19 март от 17:00 ч. Община Велико Търново организира флашмоб, на който ще бъде представен поезиомата, а млади поети и музиканти от Велико Търново ще представят в неформална обстановка свои произведения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама