Осъдиха мъж, прегазил и убил ученички

45

Шофьор на лек автомобил бе признат за виновен от състав на Хасковския окръжен съд и бе осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за причинената при катастрофа смърт на две тийнеджърки.

Делян Делчев /38 г./ освен това се лишава и от правото да управлява МПС за 5 години, постанови още съдът, предадоха от Апелативния съд.

На 29 юли 2016 година с колата си на пътя от парка „Кенана“ към ханче „Клокотница“ той прегази пътуващите с мотопед възпитаничките на местната Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ Никол Щерева /15 г./ и Даяна Янакиева /16 г./.

Делото, което бе гледано по съкратеното съдебно следствие, предизвика голям обществен интерес. Преди процеса съученици и приятели на загиналите момичета излязоха с отворено писмо, което бе качено в социалните медии, и в което се настояваше за честен и справедлив процес. Около 30 младежи присъстваха и на заседанието в съдебната зала.

След края на делото председателят на състава и административен ръководител на Окръжния съд Миглена Тянкова в почти половинчасова импровизирана лекция разясни пред младите хора мотивите на съдебния състав за решението му, изтъкна смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства, прилагането на правните норми, и човешки изказа съжаление към родителите и близките на загиналите момичета за загубата им.

Делото може да бъде обжалвано или протестирано в Пловдивския апелативен съд.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама