Васил Божков показа невиждани свои златни съкровища

267

За седми път артефакти от Колекция Васил Божков ще бъдат експонирани пред публика.

Изложбата “Златното руно. Пътят на аргонавтите“ ще бъде открита на 16 март в Двореца – филиал на Националната художествена галерия, пище 24 часа.

Изложбата включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи; ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др. В експозицията ще бъдат изложени и два съда с изображения на тракиеца Орфей – един от аргонавтите – върху позлатени кантарос и ритон, които не са известни досега.
В изложбата “Златното руно. Пътят на аргонавтите“ за първи път пред публика се експонират 17 предмета, два от които са червенофигурна керамика. Сред тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса. Върху два сребърни съда се появява образът на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността. Посетителите на изложбата ще могат да видят масивен златен кантарос от 12-10 в. пр. Хр., сребърна амфора ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на 6 в. пр. Хр. Изображения на Херакъл украсяват един сребърен позлатен кантарос.

Чрез великолепните произведения на изкуството на древните майстори посетителите ще минат по стъпките на приказното приключение на
аргонавтите. Експонатите ще ги отведат в антични свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит.

Отделните модули разкриват различни аспекти от вярата и обредността на древните народи, а както и някои от тайните на техните занаяти и изкуства. Златното руно е оставило трайни следи вколективната историческа памет като символ на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете.

Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида е представена в сцената върху сребърния кантарос с позлата, поставен в центъра на изложбата.
Проф. Инкова – най-добрата реставраторка на метали, на която колекционерът е подсигурил условия с най-модерните технологии в лична лаборатория, денонощно е работила по неговата реставрация, за да бъде видян в изложбата.

Васил Божков лично е следил работата по реставрацията, интересувайки се от всеки етап и процес.
Резултатът може да бъде видян на 16 март. Изложбата вече е наредена в една зала на Двореца филиал на НХГ, побрала 62 експоната.
Говори се, че ценната колекция на г-н Божков скоро ще има собствена експозиционна зала в бившата Телефонна палата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама