Япония почете паметта на загиналите в земетресението и цунамито преди седем години

22

Снимка: archive.boston.com

С минута мълчание днес в Япония в 14,46 ч. местно време бе почетена паметта на загиналите в катастрофалното земетресение на 11 март 2011 г.

Именно в този час точно преди седем години започна подземният трус с магнитуд 9,0, който предизвика и разрушително цунами, отнело живота на над 18 хиляди човека, предадоха осведомителните агенции.

Снимка: archive.boston.com

На възпоменателна церемония в Токио с участието на представители на императорския двор и на дипломатическия корпус премиерът Шиндзо Абе каза, че стихийните бедствия са проблем на цялата международна общност.

Той обеща правителството да продължи да работи за това всички пострадали от бедствието да могат да се върнат към обичайния си живот.

Снимка: archive.boston.com

Породената от земетресението колосална приливна вълна на практика унищожи много населени места в три североизточни префектури, а предизвика и авария в АЕЦ „Фукушима-1“ и радиоактивно заразяване.

За седемте години след катастрофата целият североизточен район на страната бе почти изцяло построен наново. Но все още към 73 хиляди човека не могат да се върнат по родните си места от съображения за сигурност.

Снимка: archive.boston.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама