Лидерите на Северна Корея и САЩ се готвят за първа среща в историята

33

Снимка: Ройтерс / Тръмп с директора на Агенцията по национална сигурност в Южна Корея Чунг Ей Йонг

Американският президент Доналд Тръмп изрази готовност за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун до края на май.

Неочакваното изявление на Тръмп породи редица коментари на експерти, тъй като залогът за провеждането на потенциалната среща, която ще остане в историята като първата на високо равнище между двете държави, е твърде висок и засяга интересите на международната общност.

От администрацията на американския президент се надяват, че срещата би довела до намаляване на напрежението между двете страни, както и до прекратяването на ядрените тестове и тези за изстрелване на ракети в Северна Корея, пише Reuters, цитирано от Капитал.

От една страна, Тръмп демонстрира увереност в уменията си за сключване на сделки, като подобно споразумение би променило геополитическата обстановка. От друга страна, специалисти предупреждават, че зад потенциалните преговори се крият много подводни камъни, от които би се възползвал Ким Чен-ун.

Какво е обявено досега

Директорът на Агенцията за национална сигурност в Южна Корея Чунг Ей Йонг обяви пред репортери в Белия дом в четвъртък, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун има готовност за предприемането на действия за „денуклеаризация“ и отказ от ядрените тестове в страната, след като Тръмп е приел поканата му за официална среща. „Срещата е в процес на планиране“, написа президентът Тръмп в Twitter, след като разговаря с Йонг. В публикацията си той посочва, че Ким Чен-ун говори за пълна денуклеаризация вместо за замразяване на ядрени проекти, което е „голям прогрес“. Американският президент потвърждава, че санкциите срещу Пхенян ще останат в сила, докато не се сключи споразумение. Според близки до преговорите „точното място и време е в процес на обсъждане“.

Властите в Южна Корея приветстват провеждането на среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. „По този начин ще бъдат поставени основите за денуклеаризацията и мира на Корейския полуостров“, заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от свой говорител. Дже-ин смята, че решението на Тръмп ще бъде оценено не само от двете държави на Корейския полуостров, но и от целия свят.

Вариантите

Очакванията на анализаторите са големият губещ от потенциално споразумение между САЩ и Северна Корея да е Китай. Според тях китайският президент Си Дзинпин вероятно няма да изрази публично недоволството си от обединена Корея, която да попадне под орбитата на САЩ. През последните години Китай доставя тонове хранителни продукти и гориво на Северна Корея, като над 80% от международната търговия на страната е с Китай. Поради това властите в Пхенян разглеждат Китай като най-важния търговски партньор.

Президентът Доналд Тръмп често критикува предшествениците си, че са отстъпвали пред севернокорейските власти в замяна на преговори, които не са оказали влияние за прекратяването на програмите за ядрени оръжия в страната. Сега обаче Тръмп е на път да повтори същата грешка, смятат анализатори. Джон Уолфщал, бивш съветник на президента Барак Обама, коментира, че съгласието за среща без предоставянето на конкретни стъпки за денуклеаризация е в разрез с американската политика.

В телефонен разговор преди месец Тръмп и японският премиер Шинзо Абе се обединиха около идеята да не се провежда диалог с Пхенян, докато страната не извърши „пълна и необратима денуклеаризация“, се посочва в съобщение на министерството на външните работи в Япония.

От началото на управлението на Тръмп санкциите срещу Северна Корея се увеличават. Те са насочени срещу ключови фигури, които са свързани с режима в Пхенян, банки, компании, доставки и други. Ким Чен-ун се стреми да спечели време и да отпаднат или да бъдат ограничени санкциите, като вероятно ще се откаже от обещанията си в последния момент, твърдят специалисти.

Две сходни дипломатически инициативи на САЩ са съпоставими със сегашната ситуация, като тогава Пхенян се отказва в последния момент след дълги преговори. През 1994 г. администрацията на президента Бил Клинтън сключва със Северна Корея споразумението Agreed Framework, което предвижда частичното прекратяване на програми за въоръжаване на режима в замяна на изграждането на ядрен реактор, нормализиране на отношенията на дипломатическо ниво и съгласие за неизползване на ядрени оръжия. През 2002 г. азиатската страна възстановява ядрените си проекти. През 2005 г. шестстранните преговори между Южна Корея, Северна Корея, САЩ, Япония, Русия и Китай завършват с неспазване на сключените споразумения от Северна Корея. Тогава предприетите стъпки биват разчетени като голям дипломатически успех на американския президент Джордж Буш, докато Пхенян не стартира първия си тест на ядрено оръжие през 2006 г.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама