Според Петър Стоянов случаят с пловдивския лекар сочи за деморализация на обществото

48

Казусът в Пловдив е много чувствителен. Той се опира повече на юридическите параметри на това, което се нарича неизбежна самоотбрана. Така президентът на България (1997 – 2002) Петър Стоянов коментира в ефира на БНТ случая с пловдивския ренгенолог, цитиран от news.bg.

По негово мнение извън частния случай става дума за най-голямото поражение върху България – националната деморализация.

„И корупцията, и недъзите в съдебната система, и битовата престъпност – всичко това са следствия от националната деморализация в България“, обясни Стоянов. Според него обществото не може само да вини и изисква от институциите. Забравихме за ролята на семейството, църквата и училището, отсече Стоянов.

Припомняме, доктор Иван Димитров е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Той беше задържан за убийството на циганина Жоро Джевизов с прякор Плъха. Тялото на Джевизов беше открито върху капак на автомобил в близост до Областната администрация в Пловдив. До убийството на Джевизов се стига, след като той и още един мъж нахлуват посред нощ в дома на лекаря, докато той, съпругата му и двете им деца спят. След схватка циганинът успява да рани с нож Димитров и докторът го застрелва.

Дни след националния празник на България 3 март Петър Стоянов, коментира, че е наш въпрос дали не дължим благодарност и на румънци, литовци, финландци и украинци. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност, обясни Стоянов.

Започвам да се замислям за 3 март като национален празник. Какъв е този национален ден, ако ще разделя българското общество, заяви Стоянов.

В отношението на българите към Русия Стоянов не вижда нищо лошо. То не може да бъде променено, смята Петър Стоянов. „Отношенията между българския и руския народ са нещо различно от правенето на реална политика“, допълни той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама