Започнаха подписка за промяна на националния ни празник

48

Българи са стартирали подписка за промяна на националния празник на България, в знак на възмущение, че той е превърнат в ден за преклонение пред чужда държава и разделя нацията вместо да я обединява.

В мотивите към петицията се посочва, че със Санстефанския договор не се създава българска държава, а се постановява руска окупация (в чл. 8).
Народът ни дори е заплатил на Москва 32.5 тона злато като окупационен дълг, съобщава News.bg

„На 3 март (19 февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им.
На българите, макар и участвали във войната, е отказано не само участие, но и присъствие при подписването на този акт.“ – подчертават инициаторите на петицията.

Те посочват, че не България, а Черна гора, Сърбия и Румъния, получават независимост по силата на Санстефанския договор, но в нито една от тези страни 3 март не само не е национален, но не е и официален празник.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама