Как да не губим мотивацията да тренираме през цялата година

157

Снимка: Chessie King/ instagram

Направете тренировките част от начина си на живот.

С началото на всяка година повечето хора са с нагласата да водят по-здравословен начин на живот. Да се стегнат. Да свалят килограми.

Обикновено това включва много упражнения, и всичко е прекрасно през януари, но доста често мотивацията ни постепенно се изнизва.

Но това не е задължително да се случва. Ако се решите, можете да останете фокусирани и да направите поддържането на форма част от здравословния си начин на живот, а не само фаза в началото на годината.

Ключът към успешен здравословен живот е дисциплината.“, каза за Independent Израел Ривера, началник на Груп Ексърсайз към Върджин Актив.

Въпреки че фитнес програмата ви трябва да е направена според вашите цели и нуждите на тялото ви, важно е да правим това, което работи и ви държи отдадени и дисциплинирани. Просто е – останете отдадени и дисциплинирани. Ключът към целогодишна тренировка е да си създадем програма, която ни е приятна и да сме постоянни.

Ако не ви е приятно да търчите на пътеката, не се насилвайте. Постоянно опитвайте нови упражнения, докато не намерите тези, които ви допадат. По този начин те ще станат част от живота ви, а не нещо което правите с възмущение.

Не следвайте модата – сами проучете нещата.“, казва личния треньор Чеси Кинг. „Вашето тяло е ваш експеримент. Нещата, които виждате някои от любимите ви инстаграмъри да правят, може и да не сработят при вас.

Ривера вярва, че най-голямата грешка, която правят хората е да спрат тренировките или да си нарушат режима.

Когато е студено и тъмно е лесно да си намерим извинение и да пропуснем тренировка.“, признава той. „Смятам, че най-простата стратегия е да планирате и да се придържате към упражненията си. Прекалено дългата почивка от тренировки може да развали месеци усилена работа!

Разбира се, това не означава, че не е позволено да пропуснете някоя тренировка, ако не се чувствате добре или нещо ви е изскочило – не се винете, ако един ден не отидете до фитнеса. Уверете се, че го посещавате през по-голямата част от планираното.

Също така, трябва да сте реалисти – да се ходи на фитнес седем дни в седмицата не е възможно за повечето хора. Ако си наложим три или четири дни, един от които е нещо по-леко за тялото, като йога, би било добре. Важно е да даваме на тялото време да се възстанови.

 

Ето и още няколко полезни трика, чрез които да останете мотивирани да поддържате форма цяла година:

– Намерете си дружка
Доста по-приятно е, когато имате другар, който и да е той. Така шанса да изпуснете сесия намалява, защото не бихте искали да го разочаровате.“ казва Кинг.

И Ривера казва, че вероятно би било по-добре, ако не е някой от близките ви приятели, а някой на подобно фитнес ниво.

– Задайте си определена цел
Можете да се задържите фокусирани през цялата година, като си поставите малки предизвикателства.
Не е нужно да е нещо голямо, като маратон, но малките цели ще ви дадат допълнителна мотивация, когато имате нужда, защото ще имате нещо, към което да се стремите да работите.“, обяснява Кинг.

 

– Заредете режима си с хубава храна
Колкото повече трениране, толкова по-добре ще искате да се храните и обратното.
В хладилника ми винаги се намират спанак, авокадо, пушена сьомга и йогурт, така че, когато съм гладна, се храня добре.“, казва Кинг.

 

– Записвайте си сесия с личен треньор от време на време
Сесиите с личен треньор не са евтини, но могат да свършат чудеса с вашето фитнес пътешествие. Дори да е само веднъж на няколко месеца, това може да ви засили мотивацията, да ви научи на нови начини за комбиниране на упражнения и да се подсигурите, че техниката ви е правилна.

Предпочитам да се лиша от допълнителната чаша кафе или обяд навън и да спестя парите за сесия.“, казва Ривера. „Здравето и бъдещето ми си струват инвестицията.

 

Съсредоточете се над това, как тренировките ви карат да се чувствате, а не как изглеждате.
Ако тренирате само за външен вид, това може да бъде отчайващо, когато резултатите по тялото не са на лице толкова бързо, колкото очаквате. Но ако подхождате благоразумно, трябва да ви отнеме време. Само така ще има полза.

Превод и редакция: „Нова Вест“
Източник: independent.co.uk

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама