Защо децата откачат по Елмо, обясняват психолози

210

Снимка: sesamestreet/instagram

Има научно обяснение за това, защо децата обичат Елмо. Голямото пиле не може да се съревновава.

Пъстрият и писклив Елмо от „Улица Сезам“ може и да лази по нервите на възрастните, но причината малките деца да обожават ярко червеното чудовище има научно обяснение.

Като изпъкващ талант сред героите на „Улица Сезам“, дори Голямото пиле и Бисквитеното чудовище не могат да се сравняват с любимия Елмо. Но какво кара малките деца да полудяват по косматото червено създание? Оказва се, че има няколко причини – научно подкрепени – защо децата го обичат.

Първата причина е свързана с крещящия цвят на Елмо. Докато червеното е добър цвят, причината децата да се превръщат в прехласнати Елмо фенове е, защото всъщност това е един от първите цветове, които те могат да виждат.

Според Американската Оптометрична Асоциация, бебетата не се раждат с всички зрителни способности, от които се нуждаят. Тези способности по-скоро трябва да бъдат научени и подобрени през първите години от живота им.

Но само на няколко седмици, според babycentre.co.uk, бебетата могат да различават някои ярки цветове, включително основните цветове червено и оранжево.

Допълнително, компанията за очна грижа Bausch потвърждава, че първият цвят, който едно бебе може да вижда е червеното.

Така че, разбираемо е, че когато включите телевизора и голямото ярко червено чудовище започне да говори, малките деца и бебетата са като омагьосани.

Бебетата, обаче, не са напълно съсредоточени на външния вид – те също харесват и звуците.

Елмо е комбинация от двете. Говорейки по „бебешки“, с типичния писклив език, който използват родителите, когато комуникират с бебетата си.

Според д-р. Лорън Гарднър, административен директор на Центъра по аутизъм към болница Джонс Хопкин „Пискливият глас, провлачените гласни звуци и преувеличената интонация е начинът, по който се говори на повечето деца в нашата култура.

Така за децата, Елмо е комбинация от двете им любими неща – червено и звука на родителите им.

Елмо също обединява детски начин на мислене, говорене и изучаване. За малките това поведение имитира собственото им ограничено себеразбиране и разбиране за света около тях – така те чувстват Елмо като свой приятел.

Но най-важното е, че Елмо е добър. Той казва „благодаря“ и „моля“, и е „винаги мил“.

Според Шана Донхаузер, детски и семеен психолог и учредител на The Happy Nest, това привлича децата, защото „те отразяват положителни чувства, които децата познават и различават характеристики като доброта“ – характеристики, които научават от родителите си.

Затова следващият път, когато детето ви настоява за Елмо за хиляден път, помнете, че Елмо им напомня на червена пухкава версия на дома.

Превод и редакция: „Нова Вест“
Източник: independent.co.uk

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама