Първият сняг се задава над България – вижте кога да го очакваме

167

Вече е средата ноември и повечето от нас са в очакване на първия сняг. Колкото и да ни се иска слънчевото топло време да продължи, само след по-малко от седмица се очакват първите снежинки над България.

Очаква ни сравнително топла зима, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV климатологът доц. д-р Георги Рачев. Има разнобой дали ще е с нормални валежи, или с по-малко валежи, допълни той. „Снежно бедствие като това, което ни сполетя през януари, не се очаква.“

По думите му скоро се очаква застудяване, което обаче няма да е фатално, а просто ще достигнем нормалните температури за края на месец ноември.

От следващия понеделник ни очаква доста по-хладно време. На 19 и 20 ноември е възможно в Западна България да видим и първите снежинки, каза още д-ц. д-р Георги Рачев.

Относно радиоактивния облак, преминал над Европа, климатологът определи информацията за фалшива новина. „Нищо странно няма в облака. Специалистите обясниха, че не може да има авария в АЕЦ, защото трябва да има и йод, и цезий. Това е радиоактивен елемент, който се проявява при производството на платина или изделия от платина”, каза той.

Стойностите са далеч под нормите, които са опасни за човешкото здраве. Усещат го само уредите. Така и не стана ясно откъде се е появил, но той вече не съществува”, подчерта доц. д-р Георги Рачев.