Масова фишинг атака по имейлите: Получите ли такова писмо, директно го изтривайте (Снимка)

105

Често попадаме на измами, било то в реални ситуации или в интернет.

Последната масова измама, която плъзна сред хиляди българи, е масова фишинг атака от хакери, представящи се за известна българска фирма за бързи кредити. Атаката се извършва предимно по имейли чрез електронно писмо.

Представете си следната ситуация: Отваряте си пощата, както обикновено и изведнъж вътре се получава съобщение със следното заглавие: „Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение.“

Ръководството на кредитиращата фирма веднага е подало сигнали за фишинг атаката до МВР, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на личните данни, информират от съответната потърпевша фирма „Кредисимо АД“. След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления е установила, че не е е извършена хакерска атака коннкретно към фирмата и тяхната база данни и също, че тя не стои зад разпращането на тези съобщенията.

Имейлът е подвеждащ и има за цел да инсталира вирус, затова не отваряйте писмото и прикачените файлове, а ги изтрийте незабавно. В СПАМ писмото, следва прикачен файл за разархивиране, наречен „добровольно_изпълнение.zip“.

Относно това как да разграничим фалшивото спам писмо от истинското, IT специалистите на Нова Вест информират:

  1. Прикачените файлове в истинското писмо могат да бъдат единствено в pdf или doc формат. Ако получите писмо с файл .zip, бъдете сигурни, че писмото е 100% фалшиво.
  2. Следете внимателно от какъв домейн получавате точно писмата. Ако той Ви е познат и завършва на често срещаните .eu, .bg, .com, то писмото е по-вероятно подателят да е реален. Писма от подател с домейн, завършващ на .jp или други неизвестни, със сигурност гарантират за измамен подател и съответна фалшива информация.
  3. Колкото и истинско да Ви изглежда електронното съобщение, ако дори и нещо малко Ви притеснява в него, най-добре се свържете директно с компанията, която уж Ви го изпраща.

Ето и конкретното писмо, което масово получават потребителите от подател, представящ се за кредитиращата фирма „Кредисимо АД“