Безумие в 21-ви век: Половин Хасково е без канализация

134

Кадър: БТВ

Половин Хасково все още няма канализация. Проблемът е от години, но нито една местна власт не се наема да го реши, защото инвестицията за това би била голяма. Но когато освен канализация, няма питейна вода, път, а до скоро – и ток, това вече граничи с бедствие, съобщава БТВ.

Примерът е от квартал „Хисаря” в Хасково, където заради това хората са решили да спрат да плащат данъци.

Някои носят вода от два километра, други използват кладенци. Канализацията обаче е на улицата.

„Нямам вода, нямам канализация, токът съм го прекарал на частни начала преди години… За дупките думи нямам, лятно време – прах, зимно време – кал”, обобщава ситуацията местният жител Банко Янкулов.

Проблемът не е само в един квартал – без канализация са всички вилни зони на Хасково, което по площ е половината град. Те са в регулацията на града, стори се ударно, и то законно, а къщите дори нямат адрес.

„Има някакви малки, тесни улички. Улица по смисъла на закона няма. За да бъде изградена канализацията, трябва в цяла ивица да бъде приложена уличната регулация. От там идва проблемът”, казва инж. Драгомир Колев, ръководителят на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции” в община Хасково

Единственият квартал, за който процедурата вече е в ход, е кварталът „Хисаря”. Там планът за улична регулация е готов.

От кметството се ангажираха до края на следващата година поне две от общо над 100 улици да получат канализация и асфалт. Печеливши са хората от ул. „Пещера” и ул. „Белоградчик”.

„Ако успеем да направим ул. „Пещера” и ул. „Белоградчик” и още една улица ще бъде голямо, голямо, голямо постижение. Не е толкова лесно да се каже в какъв срок”, казва инж. Колев

Именно липсата на срокове обаче тревожи хората. Така се ражда и идеята за „частна” канализация – т. е., хората сами да си решат проблема, със свои сили и средства.

„Техническата инфраструктура е задължение на общината. Това става с пари, но най-важното, то трябва да стене по законов ред. Хората трябва да имат още малко търпение.Чакали са повече от 50 години… Няма да стане с щракване на пръст, няма възможност за магическа пръчка”, казва още инж. Колев.