Бактерия, разяждаща плътта, уби жена в заразени води след урагана в Тексас

205

Бактерия, разяждаща плътта, инфектира и уби жена от Тексас след като жената е била в заразените води и се е наранила.

Друг жител на щата е претърпял операция заради същата инфекция, а Здравният отдел на Тексас следи и трети евентуален случай в района на свлачищата, причинени от ураганът Харви.

Инфекциите се зараждат в наранена плът и се разпространяват бързо. Случаите са класифицирани като инфекции с бактерия, разяждаща плътта, защото бактериалните токсини умъртвяват тъкани и органи в тялото. Малък брой бактерии могат да причиняват такава инфекция.

Здравните работници предупредиха жителите за наличието на опасни микроорганизми във водите след наводенията, които са заразени с химикали и с отходни канализационни води.

По време на урагана Харви милиони литри отходни води се разляха, според данни на Тексаската комисия по околната среда.

Нанси Рийд, на 77, е почина в болница след като е паднала и се е наранила в наводнения си дом по време на бурята. Рийд е 36-тата жертва на бурята в този окръг.

Дж. Р. Аткинс, жител на Мисури, Тексас, споделил пред ABC News, че и той е хванал инфекцията от водата след урагана в квартала си. Аткинс оцелял, но му бил изписан курс от четири вида антибиотици и претърпял три операции.

Според Здравния отдел на Тексас и трети човек е заразен със същата инфекция в Аранзас.

Този вид инфекции са сравнително редки, но хора с по-слаба имунна система или с хронични заболявания са по-уязвими.

„Тези бактерии убиват около 27% от хората, които се заразят с тях“, казва Скот Лий, професор по медицина в Университета в Тексас. „При останалите се налага ампутация или операция. Бактерията е силно агресивна и може да унищожи човек за период от 24 до 48 часа.“

Бактерии от вида стрептококи от група А са най-честата причина за такива инфекции. Те могат да бъдат причинени и от т. нар. вибриобактерия, която спада към бактериите, причиняващи холера.

След урагана Катрина в Луизиана са регистрирани 50 случая на инфекции сред евакуираните.

Източник:BuzzFeed.com

Превод и редакция:“Нова Вест“