Мъж мислеше, че е болен от рак на белия дроб, но всъщност получи невероятно добра новина

194

Снимка: Thinkstock

47-годишен мъж от Великобритания с подозрения за рак на белия дроб е получил възможно най-добрата новина, след като лекарите изследвали неизвестната маса в белия му дроб.

Пациентът, чието име не е разкрито, е дългогодишен пушач и страдал от кашлица повече от година. По време на направената бронхоскопия лекарите не забелязали признаци на раково заболяване. Вместо това те открили малка пластмасова играчка –пътен конус от автомобилен комплект за деца. Играчката била заседнала в дихателните пътища на мъжа и диагнозата се оказала „трахеобронхиално вдишано чуждо тяло“.

Лекарите описали уникалния случай в списание BMJ Case Reports. Според доклада пациентът си спомня, че редовно си играел и дори бил гълтал части от комплета на Плеймобил като дете. Помни, че комплектът му бил подарен за 7-мия му рожден ден, преди 40 години.

Снимка: BMJ Case Reports

Лекарите успешно извадили малката пластмасова играчка с биопсия. Четири месеца след процедурата кашлицата на мъжа почти изчезнала.
Състоянието на мъжа се подобрило и той най-накрая си намерил отдавна изгубеният пътен конус от Плеймобил на последното място, където би предположил, че може да бъде.

Лекарите отбелязват, че вдишването на дребни предмети е по-често срещано при децата и когато се случи, обикновено това се установява до седмица. В малък процент от случаите отнема повече време на симптомите да се развият или да бъдат засечени.

Случай, при който симптомите се проявяват толкова много време след вдишването е непознат в медицината до момента. При други подобни случаи предмети са били намирани 20 години след вдишването им.

Източник:CBS news

Превод и редакция: „Нова Вест“