Свят

Москва си „подари“ нов парк за юбилея (Снимки/Видео)

Снимки: Boston Herald

По повод 870-ата годишнина от основаването на руската столица Москва, президента Владимир Путин откри иновативен парк „Зарядие“.

Известно е, че през следващата година паркът ще бъде допълнен от различни обекти. Най-големият и очакван обект е изграждането на нова концертна зала, която е предвидено да започне през 2018 г., съобщават от „Moscowchanges“.

Новият парк се намира на около 200 м от Кремъл на брега на Москва река на мястото на разрушения хотел „Россия“ – построен през 60-те, някога най-големият хотел в света със своите около 3000 стаи. Това е първият парк, построен в границите на Булварное колцо в Москва за последните 200 г.

Путин разгледа макет на парка и археологически находки, намерени при разкопките по време на строителството. В кинотеатъра в парка показаха на президента столицата от птичи поглед. Президентът беше впечатлен и усмихнат заяви: „Оттук дори мога да видя дома си отгоре!„.

В големия амфитеатър имаше концерт на оркестъра на Държавното училище за духова музика и известния музикант Игор Бутман пред публика от няколкостотин ученици, учители, доброволци и гидове. Мястото е предвидено за 16 000 зрители като основна площадка за културни събития на града – концерти, фестивали, представления. Редом има по-малък амфитеатър с 400 места.

Уникална наблюдателна площадка над реката бе следващата точка, която посетиха Путин и Собянин – Летящ мост („Паряшчий мост“). Иновативното съоръжение с обща дължина – 244,4 метра представлява 70-метрова конзола без опори и поддържащи конструкции, простираща се над крайбрежната алея и Москва река на височина 15 метра. Оттам се открива панорамна гледка към Кремъл, реката и парка.

Автор на проекта е международен консорциум начело с нюйоркското архитектурно бюро „Дилър Скофидио и Ренфо“ (Diller Scofidio + Renfo), което е нарекло концепцията си за парка „див урбанизъм“. През 2013 г. се проведе международен конкурс за създаване на ландшафтна и архитектурна концепция за парка „Zaryadye“. В конкурса взеха участие 90 консорциума от 27 страни по света. Победителят в конкурса – международен консорциум, ръководен от Американското бюро Diller Scofidio + Renfro, предложи оригинална концепция, която отразява разнообразието на растителния свят на Русия.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца