Внимание! Мощно слънчево изригване достига Земята днес

78

Вчера Слънцето избълва огромно количество заредени частици по посока на Земята, а ефектът от изригването се усеща днес. Тези частици и магнитното поле около тях биха могли да ни създадат известни проблеми.

Слънчевата буря може да наруши радио комуникациите и обслужването на полетите според физика Тамита Сков, която наблюдава времето в космоса чрез разнообразна апаратура.

Бурята е голяма и продължителна, казва Сков. Слънчевите изригвания най-често са безобидни, благодарение на магнитното поле на Земята, което я предпазва. Но известен риск съществува, защото те могат да навредят на електрическата мрежа. През 1989 година слънчева буря остави без ток канадската провинция Квебек и милиони хора стояха на тъмно в продължение на 12 часа.

Бурята в момента е от степен G3, което означава, че може да причини промени във волтажа и работата на сателитите. Силните бури влияят на високочестотните радиосигнали, каквито използват GPS сателитите, с които се ориентираме на телефоните си.

При всички полети има излагане на радиация, но по време на слънчева буря радиацията е по-силна.

Слънчевата буря е добра възможност от определени места по света, където по принцип не може да се види Северното сияние, то да бъде наблюдавано. Слънчевите бури „избутват“ светлината от полярните зони на Земята към по-вътрешните територии. Северното сияние е резултат от сблъсък на заредени слънчеви частици със земната атмосфера.

Частиците, излъчени по време на слънчевите бури пътуват с различна скорост, но им отнема между няколко часа и няколко дни, за да достигнат до Земята.

Източник: cnet.com

Превод и редакция: „Нова Вест“