10 начина да си осигурим безопасност в интернет

182

Интернет безспорно е невероятен източник на информация, но може да ни навлече и неприятности, ако не сме достатъчно внимателни.

Заедно с всичко полезно, което ни предлага, интернет крие редица опасности. Ето какво можете да направите, за да подобрите сигурността си, докато сърфирате.

1. Използвайте антивирусни програми
Вирусите могат да причинят огромни проблеми: да забавят компютъра ви, да разрешат на рекламите да ви се появяват в отделни прозорци, да позволят на спамъри да използват вашия компютър, за да разпращат реклами. Най-лошото е, че вирусите могат да записват и докладват всичко, което правите, включително кои сайтове посещавате, както и да запаметяват паролите и номерата на кредитните карти, които въвеждате. Уверете се, че антивирусната ви програма е достатъчно добра. Kaspersky, F-Secure, McAfee или Norton са добри варианти.

2. Използвайте Google Chrome
Този браузър е най-лек и най-сигурен. През 2009 г., в състезание между експерти по сигурността, Гугъл Хром е единственият браузър от четирите основни, който издържал теста и не бил хакнат.

3. Не споделяйте паролите си
Има игри, които искат информация за паролите на компютъра ви или на имейлите ви. Да не споделяте паролите си е основно правило за безопасно ползване на интернет.

4. Не отваряйте линкове в имейли
Отваряйки линкове, получени по имейл, вие се излагате на опасност от кражба на информация и достъп до целия ви компютър. Този тип атаки са много убедителни и могат да излъжат почти всеки, особено ако привидно са пратени от сайт, който използвате. Дори имейлът да е от банката ви или от Фейсбук, копирайте линка в нов прозорец или се обадете на компанията. Но не кликайте директно върху линка.

5. Помнете, че няма нищо безплатно
Безплатни рингтонове, безплатни електронни книги – няма такова нещо. Ако получавате нещо, със сигурност нещо ви вземат. Ако ви искат имейла срещу безплатна електронна книга, най-вероятно ще ви залеят с рекламни съобщения. Но ако си дадете телефона или номера на кредитната карта, не се изненадвайте, ако видите, че сте таксувани или абонирани за нещо без да подозирате.

6. Обновявайте редовно антивирусната си програма
Никоя антивирусна програма не е толкова добра, че да ви пази сега и за в бъдеще. Нови вируси се създават постоянно, така че и антивирусният софтуеър трябва да се обновява, за да може да ви пази. Ако не го ъпдейтвате, няма да бъдете добре защитени.

7. Не използвайте името си като парола
Учудващо е колко много хора го правят, въпреки че би трябвало за всички да е ясно колко опасно е това.

8. Не споделяйте лична информация в публични сайтове
Може много да ви се иска да си оставите имейла или телефона във форум или блог, но не го правете. Освен че вероятно ще получите тонове спам, всяка лична информация може да бъде използвана от злонамерени хора, които да проследят къде живеете.

9. Използвайте различни пароли
Някои пароли са по-важни от други. Не бихте искали някой да разбере паролата ви за електронно банкиране или за онлайн пазаруване. Има и по-маловажни пароли, които не би било фатално да разбият, като такива за форуми и сайтове. Така че не използвайте еднакви пароли навсякъде. Собствениците на сайтовете имат достъп до данните и паролите ви, така че използвайте различни пароли за по-важни и по-маловажни места в интернет.

10. Използвайте кредитни карти при онлайн плащания
Те обикновено имат по-добри възможности за проследяване и механизми за защита, което пречи на крадците да източат големи суми. Кредитните карти имат добри застраховки, което ви дава възможност да върнете евентуални откраднати пари от сметката ви.

Източник: thetoptens.com

Превод и редакция: „Нова Вест“