Вижте 10 от най-опасните пътища в света

411

Не всички пътища са скучни и монотонни магистрали. Докато някои обичат да пътуват по спокойни и широки пътища, други предпочитат пътят да им носи тръпка.

Вижте кои са най-страшните, опасни и рискови пътища, по които се движат хора.

1. Магистралата Далтон в Аляска

Кошмарната магистрала Далтон в Аляска е дълга близо 600 км и минава през гора, тундра и над река Юкон. Плашещото е, че в продължение на 300 км няма бензиностанции, ресторанти, хотели или други крайпътни спирки. Пътят е с многобройни знаци, предупреждаващи за стръмни отсечки и лавини.

2. Атлантик роуд, Норвегия


Мостът на норвежкия Атлантик роуд е толкова стръмен и извит, че от определен ъгъл изглежда сякаш просто свършва. В дни с лошо време и силен вятър огромни вълни се разбиват върху мантинелите и върху колите, които пъплят по тесния мост.

3. Северната магистрала Юнгас в Боливия


„Пътят на смъртта“ в Боливия неслучайно е кръстен така. Еднолентовият път обикаля скала и има опасност пътуващите да излязат от пътя и да се затъркалят по стръмния склон, ако се разсеят дори за момент. Всяка година 300 шофьори и велосипедисти изчезват в джунглата на Андите след падане от този път.

4. Проходът Стелвио в Италия


Проходът Стелвио се вие през италианските Алпи в продължение на 2000 км с 48 остри завоя. Не бива да се оставяте невероятната гледка да ви разсее, защото пътят е обезопасен само с ниски бетонни мантинели.

5. „Пътят на вдовиците“ във Великобритания


Път А 537, известен с кодовото име „пътят на вдовиците“ е обявен за най-опасния път в Обединеното кралство през 2010 г. Въпреки красивия пейзаж наоколо, острите завои го правят колкото красив, толкова и смъртоносен.

6. Мостът на река Витим, Сибир


Този дървен мост е толкова тесен, че едва стига, за да мине един единствен автомобил. Няма и перила. Освен това, през повечето време е заледен заради студа в Сибир. Преминаването му е голямо постижение. Малкото успели да го преминат дори имат своя фейсбук страница, на която отбелязват победата си.

7. Пътят през Скипър каньон, Нова Зеландия


Този път е толкова опасен, че мотористите трябва да си вадят специално разрешение преди да минат по него. Застраховките на коли под наем не покриват щети, ако установят, че сте минали по този път. Пътят е с чакълена настилка и много завои, без мантинели отстрани, прокопан от миньори през 19 век, и толкова тесен, че ако срещнете друга кола, ще имате проблеми.

8. Проходът Зожи в Индия


Той преминава през Хималаите на височина 3,5 км над морското равнище и е просто криволичещ, еднолентов кален път. Свлачищата там са често явление.

9. Магистралата Каракорам, между Китай и Пакистан


С надморска височина над 5 км Каракорам е един от най-високите пътища в света. Почти 900 строителни работници умират докато построят пътя, заради взривове или падане от високо.

10. Магистрала N1 във Флорида


Наскоро обявен за най-опасния път в САЩ заради високия процент катастрофи. През последните 10 години на пътя са намерили смъртта си 1079 души.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Вест“