Учени твърдят: По-ниските хора живеят по-дълго

101

По всяка вероятност съществува пряка връзка между височината и риска от сърдечни заболявания като тромбозата, сочи ново проучване.

Височината на човек може да бъде източник на информация относно риска от емболия или тромбоза, твърди проучване, публикувано вчера в списание „Circulation: Cardiovascular Genetics”.

Изследването доказва, че рискът е по-нисък сред по-ниските хора и нараства паралелно с височината.

„Височината ни не е нещо, върху което можем да влияем. Глобално обаче тя продължава да нараства, което вероятно допринася за увеличаване на случаите на тромбоза. Смятам, че височината трябва да се включи като фактор при оценка на риска от сърдечносъдови заболявания, също както свръхтеглото.“ казва д-р Бенгт Зьолер, професор в Университетската болница в Малмьо, Швеция.

В САЩ тромбозата убива между 60 и 100 хиляди души годишно, а в Европа приблизително половин милион за същия период. Освен тромбозата, връзка с височината имат ракът, сърдечните заболявания, гестационният диабет и дори продължителността на живота.

Новото проучване се базира на данни, събрани от 1,6 милиона мъже и над 1 милион жени в Швеция. Учените установили, че рискът от тромбози спада с 69% при жени под 160 см. в сравнение с риска при жените над 180 см. Рискът намалява пропорционално с височината и при мъжете. При високите мъже е по-висок рискът от белодробна емболия, както и тромбози на долните крайници.

„Емболията е смъртоносна, защото тромбът се отделя от кръвоносния съд и се придвижва до белия дроб. Ако е голям, това причинява смърт, често внезапна.“, обяснява д-р Мери Къшман от Университета във Върмонт.

„Височината не е единствен рисков фактор и независимо дали сте високи или ниски, трябва да обръщате внимание на фактори като пушенето и обездвижването. За разлика от височината, на тях можем да повлияем.“, добавя д-р Къшман.

Височината се оказва плюс при определени болести и минус при други. Изследване от 2015 година прави връзка между височината на жените и риска от рак на гърдата. По-често срещани при ниските хора са инфарктите, а проблемите със сърдечния ритъм са по-типични за високите хора. Някои проучвания твърдят, че по-ниските хора живеят по-дълго.

Източник: CNN

Превод и редакция: „Нова Вест“