Повечето майки слагат бебетата си в неправилна поза за спане, сочи проучване

153

Въпреки информационната кампания в САЩ, която тече от 23 години и обяснява, че бебетата трябва да се слагат да спят по гръб, само 43% от майките в страната спазват тази препоръка, сочи ново изследване.

От 1994 година кампания за безопасен сън съветва майките и детегледачките да поставят бебетата в тази позиция. Поставянето на бебетата по гръб намалява риска от случаи на синдрома на внезапната детска смърт, както и от други инциденти по време на сън като задушаване.

Изследване, публикувано наскоро в медицински журнал по педиатрия и проведено сред 3300 майки, сочи, че 77% от тях споделят, че невинаги слагат бебетата си да спят по гръб.

Проучването установило още, че много майки не смятат, че позицията на спане на бебето зависи от тях, а по-скоро се определя от самото бебе. Тези майки три пъти по-често поставят бебетата си да спят по корем.

Двете основни критики към спането по гръб са, че бебето може да се задави и че е по-удобно да се спи по корем. Тези мнения изследователите отдават на липса на образование или на културни и семейни влияния, обяснява д-р Робин Джаксън, педиатър в детска болница, която участва в проучването.“По-старите поколения са слагали бебетата да спят по корем“, казва тя.

„Бабите, лелите и майките ни са ни казвали, че на бебетата им е по-удобно да спят по корем и в тази поза няма опасност да се задавят. Затова младите майки, които не са достатъчно информирани, възприемат това, което чуят от околните.“
Новото проучване сравнило данните по расов признак и се оказало, че афро-американските майки най-рядко слагат бебетата си по гръб, в сравнение с другите раси.

През 2015 в САЩ са регистрирани 3700 случая на внезапна детска смърт, от които 900 се дължат на случайно задавяне или задушаване по време на сън. При чернокожите деца процентът бил два пъти по-висок, отколкото при белите.
„Тези цифри са в пряка зависимост от порядките в общността“, казва д-р Рейчъл Муун, педиатър, която изследва случаите на внезапна детска смърт в афро-американските общности.

„Поставянето на бебетата да спят по корем в афро-американските общности е до голяма степен културна особеност. Много повече се слушат и съветите на баби и други по-възрастни членове на семейството, които се приемат за надеждни източници за информация. Много често на роднини се вярва повече, отколкото на лекари и други източници.“

Според д-р Муун родителите считат, че ако бебето се буди често и плаче, това е, защото по гръб му е неудобно, и го оставят да спи в каквато позиция желае.
„Можем да поговорим по въпроса защо родителите си мислят, че не могат да контролират бебетата. Често бебето е принцът или принцесата на дома, а всъщност родителите са възрастните, които трябва да вземат правилните решения за децата си.“

Последните препоръки на Американската педиатрична асоциация съветват родителите да спят в една и съща стая, но не и в общо легло с бебетата си поне до 6 месечна възраст на детето.

Добре е бебетата да се слагат по гръб на по-твърда повърхност, без възглавници и одеяла, за да се предотврати задушаване и претопляне. Не трябва да се слагат да спят на дивани или фотьойли.

Ключът към по-добра безопасност на децата е да се образоват родителите и медиите да показват повече позитивни практики, смятат лекарите, провели изследването.

Източник: CNN

Превод и редакция: „Нова Вест“