Фолксваген пуска електрическа версия на легендарния си микробус (ВИДЕО)

129

От Фолксваген съобщават, че ще пуснат електрическа версия на легендарния си микробус, така наречения хипи бус, който най-често се асоциира с хипитата и пътуванията им до Уудсток.

Новият модел е продуктова версия на I.D. Buzz на Фолксваген, който беше представен тази година на автоизложението в Детройт. Очаква се да бъде пуснат в продажба през 2022 г. в САЩ, Европа и Китай според прессъобщение, с което компанията излезе в събота.

„Според мен I.D. Buzz ще бъде най-красивият и най-вълнуващ електромобил в света.“, казва Херберт Диес, председател на борда на директорите на Фолксваген в изявлението си. „Целта ни е ясна: искаме да направим нашата електрическата кола световен бестселър. Колата- легенда на електрическата ера трябва да бъде с марка Фолксваген“.

Оригиналният микробус на Фолксваген дебютира през 1950 г. с едва 30 конски сили. Новата версия е с 369 конски сили и електрически мотор на всяка ос. Система от батерии с бързо зареждане дава възможност на електромобила да възстановява 80% от енергийния си капацитет за 30 минути при 150 киловата мощност. „I.D. Buzz ще символизира новата ера за Фолксваген“, се казва в прессъобщението.

Компанията Фолксваген беше замесена в скандал заради лъжа относно емисиите на вредни газове и до момента е изгубила 25 милиарда по казуса. Съобщението от този уикенд излезе едва няколко дни след като федералният прокурор поиска тригодишна ефективна присъда за главния инженер, участвал в измамата през 2015 година.

Източник: www.fortune.com

Превод и редакция: „Нова Вест“