Шест интересни явления, които ще се случат по време на слънчевото затъмнение

29

Наред с многото суеверия около слънчевото затъмнение, то е придружено с някои странни, но съвсем реални явления, които са не по-малко интересни за наблюдаване.

1. Объркани животни


Промяната в светлината по време на затъмнение води до рязко падане на температурите, а животните се заблуждават, че настъпва нощта. Със започване на пълното затъмнение животните демонстрират типичното си вечерно поведение –щурците, например, започват да свирят. В края на затъмнението животните се държат както при настъпване на утрото и ако сте на село, ще чуете как петлите кукуригат.

2. Звезди и планети посред бял ден
По време на затъмнението небето става достатъчно тъмно, за да могат звездите да се наблюдават толкова добре, колкото и нощем. Ако сте близо до зоната на пълно затъмнение, лесно ще видите планетите Юпитер и Венера.

3. Странни сенки
Точно преди затъмнение по земята се появяват тънки сенки, наподобяващи пълзящи змии. Според НАСА учените не са напълно сигурни на какво се дължи това. Много от тях смятат, че причината е във фокусиране и дефокусиране на светлината, която се пречупва през атмосферата по време на затъмнение.
Тънките сенки са рядкост, но с добро оборудване, на подходящо място и в подходящ момент могат да се видят. Най-добре личат върху светла повърхност, затова някои хора опъват големи чаршафи на земята. Сенките се забелязват лесно върху цимент, сняг или лед.

4. Пръстенът на Бейли


„Това е светлината, която се процежда през неравностите в релефа на Луната“, обяснява Мег Пикет, професор по физика в Университета Лорънс. Пръстенът се вижда около контурите на Луната, докато тя закрива Слънцето.
„Пръстенът може да е в червен цвят, ако Луната пропуска светлина от горния слой на слънчевата атмосфера – хромосферата, или „цветната сфера“, казва Пикет.

5. Дъги около слънчевата корона


Такива дъги се получават когато въздухът е пълен с водни молекули и има шанс да се наблюдават, ако денят е дъждовен или скоро е спряло да вали.

6. Залез на 360-градуса
В момента на пълно затъмнение, когато Слънцето е напълно покрито от Луната, в която и посока на хоризонта да погледнем, гледката е като по време на залез. Странният ефект на 360-градусов залез се получава, защото Слънцето все пак огрява и зоната извън пътеката на затъмнението.

Източник: www.cnet.com

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: http://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!