10-годишна жертва на изнасилване роди момиченце в Индия

47

Индийки протестират срещу сексуалните престъпления в Мумбай, 2013 г. Снимка: Reuters

10-годишна жертва на изнасилване, чиято молба за аборт е била отхвърлена от Върховния съд в Индия, е родила момиченце в град Чандигар, в северната част на страната, съобщиха лекари в четвъртък.

Момичето, чието име се пази в тайна, е било многократно изнасилвано от вуйчо си в продължение на няколко месеца. Престъплението е установено след като жертвата била приета в болница с оплаквания от болки в корема и станало ясно, че момичето е бременно в 30-та седмица.

На 28 юли тази година Върховният съд отхвърлил молбата за разрешаване на аборт в 32 седмица на база на медицински доклад, според който прекъсване на бременността в толкова напреднал стадий би било опасно и за бебето, и за майката. Молбата е подадена миналия месец от родителите на момичето, но абортът не е разрешен.

Индийските закони не позволяват аборт по медицински причини след 20-та седмица от бременността, освен в случаи на опасност за живота на майката или детето.

„Момичето роди с цезарово сечение. И тя, и бебето са в добро състояние“ съобщава доктор Дасари Хариш пред Агенция Франс Прес. „Операцията протече нормално, без усложнения. Бебето е с тегло 2, 2 кг и в момента е в отделението по неонатология.“

Според информация в индийската преса, момичето не е наясно, че е родило, а родителите ѝ са решили да дадат бебето за осиновяване. На дъщеря си са съобщили, че е имала камък в стомаха и операцията се е наложила, за да го отстранят.

Индия продължава да води черна статистика на сексуални престъпления спрямо малолетни. 20 000 случая на сексуална злоупотреба са докладвани през 2015 година по данни на правителството.

Източник: yahoo.com

Превод и редакция: „Нова Вест“