Предупреждават за голяма опасност от лавини в Рила, Пирин и Витоша

57

Голяма опасност от лавини има в Рила, Пирин, Витоша и Средна Стара планина. За това предупреди директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков. Затова е добре тури.стите, които ще предприемат походи в планините, да познават добре маршрута и да се движат само по маркировката, пише „Монитор“.

„Също така телефоните им трябва да са заредени и да планират добре времето си, тъй като денят все още е кратък. Нека да са добре екипирани и да разполагат с лавинна лопатка и сонда. С промяната на времето снегът ще улегне и най-вероятно ще има подобрение на обстановката, но засега опасността от свличане на снежна маса е голяма“, коментира Марков.

Вчера е приключило и обучението на планинските спасители, което продължи четири дни. В същото време ПСС разполага и с 23 подготвени кучета, които могат да участват в спасителни операции.

Междувременно климатолози увериха, че големите студове отминават и през февруари не се очертават екстремно ниски температури. От вторник ни очаква затопляне, което ще продължи до събота. След това отново ни очаква малко по-хладно време и около 7 февруари ще има превалявания от дъжд и сняг.

„В никакъв случай обаче няма да има температури от порядъка на -10 и -15 градуса. Февруари е месец на контрастите, но през последните 15 години е сравнително топъл. Този ще бъде нормален, дори с температури малко по-високи от нормалните. Ще ни се стори топло на фона на студовете, които преживяхме“, обясни и климатологът доц. Георги Рачев.
Въпреки всичко януари не е успял да отбележи рекорди по отношение на
абсолютните минимални температури

Рекорди обаче има в друга категория – за продължителност на студеното време.

„София изпъква като полюс на студа през януари. Тук има два рекорда и това се случва веднъж на 20-30 години. Средната месечна температура е -5,8, което за последно се е случвало през 1947 година. В столицата това студено време се задържа продължително. Вторият рекорд е, че в периода между 7 и 11 януари средните денонощни температури бяха под -11 градуса. Това означава, че почти пет денонощия температурата не е минавала -10 градуса, което не е типично за България“, каза още доц. Рачев. Според него не бива да правим сравнение между сегашните зими и тези от 1963 година например, когато хората са имали възможност да останат по домовете си повече от седмица.

„А сега, в 21-ви век, има затворени пътища, има починали от студ хора и не можеш да пътуваш до даден курорт. Това не е често срещано явление“, добави климатологът.