Рекордни обороти са отбелязани в морските ни курорти

27

Рекордни приходи от нощувки отчитат през юли морските ни курорти. Само за месец те са осчетоводили над 186 млн. лв. постъпления от нощувки. В сравнение със същия месец на миналата година това е ръст с цели 20 на сто, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) публикувани на сайта, цитирани от Novini.bg.

Статистиката включва постъпленията на комплексите Албена, Дюни, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Константин и Елена и Приморско, които са обявени за курорти с национално значение с решение на Министерски съвет.

Близо половината от постъпленията идват само от нощувките в Слънчев бряг. Според данните на статистиката комплекса е получил 83,6 млн. лв., от които малко над 80 млн. са постъпленията от чуждестранни туристи. Гостите на комплекса са били близо 227 хил., като са реализирали повече от 1,5 млн. нощувки.

За сравнение през седмия месец на миналата година оборотът на курорта е бил 71 млн., реализиран от 195 хил. туристи. А в първия активен летен месец – юни, постъпленията на Слънчев бряг достигат 46,5 млн. лв.

Златни пясъци и Албена се нареждат съответно на второ и трето място по приходи от нощувки през юли. Постъпленията на Златни пясъци достига 61,669 млн. лв., които са дошли от близо 163 хил. посетители, чиито нощувки са малко над 1 млн.

Оборотът на комплекса е нараснал с малко над 12% спрямо юли 2015 г., когато приходът от нощувки е близо 50 млн. лв., а малко над 33 млн. лв. е бил приходът месец по-рано. Ръст има в броя на нощувките и при туристите, съответно с 12,5 на сто и 12,2%.