Около 60 плавателни съда са край остров Белене, чакат Дунав да се покачи

78

Около 60 плавателни съда изчакват в района на остров Белене. Причината е ниското ниво на река Дунав, което затруднява корабоплаването, съобщи БНР.

По-ниското ниво на река Дунав, причинено от липсата на дъждове, създаде затруднения в корабоплаването.

От дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ обясниха, че дирекцията е разпоредила ограничения в габаритите на конвоите, с които трябва да бъде преминаван участъкът.

„Патрулен катер има там, който да санкционира нарушителите или да известява ръководителите за състоянието на прага. Отделно ползваме услугите и на колегите от речна информационната система. По целия Дунав започва да намалява водата. Имам предвид германския, австрийския, румънския, унгарския участък, навсякъде се появяват прагови участъци, тоест дълбочините са под 2.50 м“, коментира директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ капитан Иван Жеков

Най-критична е ситуацията в района на остров Белене, където са се струпали 30 самоходни и толкова несамоходни плавателни съда. Капитаните трябва много внимателно да провлачат секциите или да ги претоварят, тъй като ширината на фарватера е 40 метра, а дълбочината – едва 190 см спрямо условната нула.

Очакваните валежи са след десетина дни за цяла Европа.