Депресията може да стане заболяване №1

23

От „тихата епидемия“ страдат над 450 млн. души по света.

Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия.

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални (катораждане, загуба на близък човек, развод). Признаците са липса на енергия, липса на апетит, безсъния, апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория.

 Депресията ще стане най-разпространеното заболяване сред хората по света след не повече от 20 години, пише „zdrave.bg“. По данни на Световната здравна организация 450 милиона души страдат от различни психични заболявания и разстройства, с което разпространението им е значително по-широко от други такива, на които се обръща далеч повече внимание като например СПИН или рак.

Все по-често експертите наричат депресията „тихата епидемия”, защото доста незабелязано случаите й за последните десетилетия са се увеличили драстично. Според последните оценки загубите, които икономиките търпят в резултат на заболяването скоро ще се изравнят с тези от помощите за безработни и загубата на работоспособност.

Има няколко вида депресия. И лечението е в зависимост от това.

Тежка депресия. Симптомите са силно изразени и ако не им се обърне внимание, могат да продължат шест месеца или по–дълго, като оказват влияние на повечето области в живота на човека.

Биполярно разстройство. Познато е също като маниакална депресия. Може да се изразява в крайности в емоционално отношение, променящи се рязко от продължителни периоди на силно изразена хиперактивност (мания) до голяма унилост (депресия).

Дистимия. Макар и не толкова съсипваща, колкото тежката депресия, дистимията се проявява със симптоми, които пречат на пациента да води нормален живот. При някои се появяват и периоди на тежка депресия.

Следродова депресия. Това е мъчително в емоционално отношение състояние, в което изпадат много майки след раждането на бебето си.

Сезонно афективно разстройство. Изглежда, че се дължи на липсата на достатъчно слънчева светлина през есента и зимата. Обикновено изчезва през пролетта и лятото.