Учени изчислиха кога ще осъществим контакт с извънземни

45

Отсъствието на сигнали от извънземни и видими следи от тях в окръжаващия ни космос говори за това, че разумният живот е на най-малко 1500 светлинни години от земята и ще може да бъде открит най-рано след хилядолетие и половина, предаде РИА Новости, цитирани от „Фокус“.

„Досега не сме се срещали с извънземни, защото космосът е огромен. Възможно е никога да не разберем за тях, но след 1500 години може и да се установи контакт с тях, ако ги има. Ние не твърдим, че задължително ще се свържем с тях или не. Ние говорим, че преди това едва ли ще се сблъскаме с разумни извънземни“, заяви ученият Евън Сомолонидес от американският университет „Корнел“.

В астрономията съществува т.нар. „Парадокс на Ферми“, гласящ, че едновременно може да има голям брой извънземни цивилизации, но човечеството не е открило никакви следи от тях. Според Соломонидес парадоксът се обяснява с това, че планетите извън Слънчевата система не са достигнати от сигналите, които са излъчвани от човешката цивилизация. Според учения човечеството е излязло в космоса дълго преди полета на Юрий Гагарин благодарение на появата на радиото и телевизията, чиито вълни излизат и в космоса.

Понеже електромагнитните сигнали се разпространяват със скоростта на светлината може да се говори, че сигналите от земята трябва да са достигнали до планетите в „сфера“ с диаметър от 160 светлинни години, в чиито център е нашата планета.

Соломонидес е изчислил колко светове се намират в тази сфера и колко от тях са обитаеми. Според него в тази „комуникационна зона“ се намират малко звезди със само три хиляди аналогични на земята планети, от които съвсем малко са потенциално обитаеми и още по-малко с потенциална цивилизация. Според учените едва след 1500 години „комуникационната сфера“ ще обхване половината Млечен път, когато вече ще е възможно да се свържем с извънземен разум.