„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичните актове в Брюксел

26

„Ислямска държава“ пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, предаде ТАСС.
Египетските медии съобщават, че съответното заявление на екстремистите е било направено на свързаната с тях информационна агенция „Амак“, предаде „Фокус“.

Общо 26 души са загинали, а 90 са ранени при взривовете на летището и метрото в Брюксел. Две експлозии избухнаха в разстояние на няколко минути на летище „Завентем“ в Брюксел тази сутрин. Първата експлозия е избухнала в 8 часа сутринта местно време (9:00 софийско). Свидетели съобщават, че преди експлозиите са се чули изстрели и арабска реч.
Половин час по-късно е произведен мощен взрив на метро станция „Малбек“.
Бомбената атака в брюкселското метро е отнела живота на най-малко 15 души и е ранила други 55. Още около 11 души са загинали, а 35 са ранени при двете експлозии на международното летище „Завентем“.

Белгийските власти потвърдиха, че един от взривовете на летището в Брюксел е извършен от камикадзе. Вторият взрив е бил извършен дистанционно. По-рано местните медии съобщиха, че на летището са били открити три неизползвани пояси с взривни вещества.
На територията на цялата страна е въведено четвърто – най-високо равнище на терористична заплаха. Границите на страната са затворени.

На белгийската улица „Луа“ е бил извършен контролиран взрив от сапьори,унищожили подозрителен пакет. Не става дума за пореден терористичен акт. Заради заплаха от терористичен акт е била евакуирана централната гара на белгийския град Антверпен. Охраната в атомните електроцентрали в Белгия е засилена. Колите около централите са подлагани на проверки, в района около атомните съоръжения са изпратени войници и полицаи.
След нападенията охраната в атомните електроцентрали в Белгия е засилена. Колите около централите са подлагани на проверки, в района около атомните съоръжения са изпратени войници и полицаи. В Белгия има две АЕЦ със седем реактора.