Агенцията за инвестиции очаква нови 6000 работни места. Вижте кои са най-търсените кадри

30

Сред най-търсените кадри ще бъдат инженерите, софтуерните специалисти и операторите на машини

400 милиона лева инвестиции с потенциал за 6000 нови работни места. Това е прогнозата на българската агенция за инвестиции за тази година, съобщи Бтв.

Десислава е без работа от 3 месеца. До сега е била заета в сферата на застраховането. Надява се с магистърската си степен по бизнеси и финанси да си намери работа. „Аз съм склонна да пробвам и нещо различно смятам, че бързо бих навлязла в нещата, бих се адаптирала, научила така че склонна съм да приема всяко предложение”, споделя тя.

Очаква се да заработят нови производства в авто индустрията край Димитровград, Хасково и Благоевград.

В Исперих, Шумен и Божурище също се очакват нови проекти. Сред най-търсените кадри ще бъдат инженерите, софтуерните специалисти и операторите на машини. Тъй като служители с подходящо образование се намират трудно, бизнесът ще търси всякакви решения.

„Привличане на кадри от централите на чуждестранните инвеститори, които пък съответно биха предоставили своите знания и ще могат да обучават работниците на място в технологичния процес”, посочва Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции.

Според икономистите обаче в Северозападна България няма да има раздвижване на пазара на труда:

„За да се случат там такива инвестиции трябва и самата държава да има по-активна политика не само по отношение на инфраструктурното развитие, но и по линия на квалификацията на безработните”, категоричен е икономистът Явор Алексиев.

От агенцията по заетостта пък отчетоха най-ниската безработица за месец януари от 2010 година – насам – едва 8,2 на сто.