Един от участниците в Луковмарш в София бе арестуван

58

Един от участниците в Луковмарш в София бе арестуван, предаде БНР. Задържаният е носил невропарализиращ спрей, поясни медията. Други шестима души са отстранени от шествието, защото са били в нетрезво състояние, обясниха от МВР.

Няколко десетки души се събраха в района на Националния дворец на културата. Облечени в униформи хора, предимно млади хора, тръгнаха на традиционното шествие Луковмарш. Те развяваха български и унгарски национални флагове и знамена с националистически символи. Членове на определящите се като патриотични организации отбелязват в средата на февруари убийството на генерал Христо Луков, извършено през 1943 г. от дейци на Българската комунистическа партия.

Планирано бе шествието да продължи по софийските булеварди Васил Левски и Дондуков и да спре пред къщата на водача на Българските национални легиони на ул. Тракия. Участниците в националистическия „Луков марш“ тази вечер в София бяха разделени от полицията на групи след заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова за прекратяване на мероприятието. По данни на Фокус в мероприятието са се включили полски гражадни, издирвани от Интерпол за членство в неонацистка организация. Засилено остава полицейското присъствие в центъра на София. Няма инциденти до момента.