Борисов нареди на НСО веднага да върне джиповете, взети от горските стопанства

125

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и поиска на държавните горски предприятия да бъдат върнати джиповете, които са били предоставени на службата. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата.
Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове.
Както стана ясно вчера, джиповете на ловните стопанства в Смолян, Сливен и Благоевград, които бяха нужни на началниците им, за да превозват арабски шейхове, са отишли за нуждите на НСО. Една от лимузините Тойота Секвоя бе заснет лично да шофира премиерът Бойко Борисов на откриване на завод за отпадъци. Шефът на държавното горско предприятие в Сливен Ботьо Арабаджиев, който е поръчал джипа, шофиран днес и от премиера, заяви, че инвестицията, която е направил, не е потънала, тъй като страната ни ще бъде председател на Европейския съюз и тепърва на държавниците ни ще им трябват хубави автомобили. Зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов обясни, че колите са купени с държавни пари и няма нищо нередно да се използват от държавата.
В края на миналата година около автомобилите се вдигна шум, че са закупени от фирма, чийто собственик от Сливен е съученик на ресорния министър Десислава Танева. Тогава четири ловни стопанства направиха скъпите поръчки. Единствено късмет е извадило стопанството в Габрово, което не е успяло да закупи луксозна машина заради провал със сделката. НСО сама поискала горските стопанства да дадат безвъзмездно скъпите лимузини, които струват по 200 000 лв. всяка за нуждите на службата. „По-добре държавата да не плаща пари от държавния си бюджет, а да се възползва от добрата работа на държавните си предприятия“, коментира Георги Костов пред БТВ.