Туроператорите алармират: 100 млн. лв. загуби и 150 хил. засегнати българи от граничните блокади по Великден

29

Около 100 млн. лв. ще са загубите за изходящия и входящия туризъм, при пълна блокада на българо-гръцката граница.

Това прогнозираха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Те се обявиха против обявената блокада на българо-гръцката граница, която българските товарни превозвачи готвят като ответна реакция на стачните действия на гръцките фермери през февруари.
Припомняме, вчера стана ясно, че блокадата започва в първия ден от Великденските празници.

„Аргументите, с които колегите от транспортния бранш обявиха тази стъпка, са разбираеми за нас“, заяви председателят на Управителния съвет на АБТТА Байко Байков.

Туроператорите и хотелиерите обаче са против формата на изразяване на този протест. „За нас тези действия са беззаконие“, подчерта Байков. По думите му, затварянето на пътища и граници трябва да има разумен аргумент, какъвто в случая липсвал.

Браншовите организации отправиха апел към министерствата на туризма, транспорта и външните работи, както и към премиера Бойко Борисов да направят необходимото, така че българските граждани да посрещнат празниците спокойно, а не в притеснение как ще пресекат българската граница.

Голяма част от българите избират да прекарат празничните почивни дни именно в Гърция. Хората обаче в момента са притеснени как ще протече пътуването, дали ще бъде съпроводено със закъснения и неудобство.

Над 100 000 души ще пътуват покрай почивните дни по Великден и Гергьовден. През тези периоди много българи сами организират пътуването си, т. е. над 150 000 българи ще бъдат засегнати от блокадата.

От асоциациите на туроператорите и хотелиерите подчертаха, че щетите ще бъдат и за тях, и за самите превозвачи. По Великден се очакват около 50 000 гръцки туристи. Вече има анулирани групи от гръцки туроператори към България.

От страна на българските туроператори няма анулирани групи и откази на туристи, но се наблюдавало намаление на записванията за останалите свободни места. И днес две гръцки групи, които е трябвало да посетят София и Пловдив, са се отказали, оплакаха се от бранша.

Хотелиерите и туроператорите предлагат друга алтернатива на превозвачите, а именно – от утре да спрат да внасят селскостопанска продукция до момента, в който гръцките фермери не подпишат споразумение, че повече няма да затварят границата.

Туристическият бранш предупреди, че превозвачите ни ще нанесат щети не върху гръцките фермери, а върху българския туристически бизнес.

По време на протестите на земеделците гръцките туристи у нас намалели на половина, се оплакаха браншовите организации.