СДВР: Проверяват се сигналите за полицейско насилие на протестите

218

„С моя заповед са назначени проверки, които имат за цел да установят обективната истина на събитията и на участващите в тях лица. Проверките ще приключат в едномесечен срок, като при констатиране на нарушения на служителите ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. В една от сутрешните медии чухме една от гледните точки на майката на един от задържаните. Нейният син не е лице от клипа под колоните на Министерския съвет. Синът ѝ е случай от 10 юли на Орлов мост“, каза шефът на СДВР Георги Хаджиев.

„Лицето е задържано за грубо отношение към полицаи. Дадена му е възможност за оказване на медицинска помощ. Можел е и да се свърже с адвокат. Той е отказал да подпише декларация“, каза още той.

На задържания му е повдигнато обвинение.

„Всички полицейски служители ежедневно се инструктират относно използването на физическа сила и помощни средства. Както виждате първата редица полицаи са с жълти жилетки, на които пише „антиконфликт”. Голяма част от тях са жени. Няма палки в ръцете на нито един полицай”, обясниха от СДВР.

„Сутринта гледах внимателно, самата майка на момчето казва, че той е бил избутан от лица. Вчера и онзи ден имаше провокатори, поздравяваме огромната маса от хора, че не са поддадоха на провокациите. Тези, които провокират, замерят нашите служители с бутилки. Когато замеряш полицаите, ти не замеряш нито един политик. Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим обществения ред, демокрацията и държавността. Когато започнат да падат полицаи и да ги удрят в главите с бутилки, ние сме длъжни да вземем мерки, те също имат семейства и деца“, каза заместник-шефът на СДВР старши-комисар Антон Златанов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама