Шефът на ВМА: Границите няма да спрат коронавируса

63

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА заяви, че е наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция.

Въпрос на време е коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса.

Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа – в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят, каза още проф. д-р Мутафчийски, научаваме от БНТ.

С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден. Резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям.

Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията когато има заболяване в няколко огнища, каза още проф. д-р Мутафчийски.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама