Кой и защо не трябва да яде ягоди

1028

Колкото те може да бъдат полезни и необходими за едни хора, за други са категорично неприемлива храна. Предлагаме ви да се запознаете с това кой трябва да използва ягодите и кой трябва изобщо да се откаже от тях.
Ползи от ягодите
Благодарение на състава си, ягодата има противовъзпалителни и антибактериални свойства, при умерена консумация, тя има общо лечебен ефект върху организма, спомага за нормализиране на обмяната на веществата и подобряване на функционирането на вътрешните органи.
Лекува сърдечно-съдовата система
Поради съдържанието на салицилова киселина, ягодите помагат за разреждане на кръвта и предотвратяват образуването на съсиреци. Това намалява натоварването на сърцето. Витамин С, калий, фибри и полифеноли инхибират усвояването на холестерола в червата, което е важно за нормалната съдова функция.
Наситени с витамини
Ягодата е богата на витамин С. В пет плода със среден размер, той е по-голям, отколкото в голям портокал. Друго полезно свойство на ягодите е високото съдържание на витамин В6 (фолиева киселина), което е по-високо в него, отколкото при гроздето и малините.
Подобрява обмяната на веществата
Ягоди активират обмяната на веществата, стимулира организма да поднови клетките по-бързо, това е един вид природен еликсир на младостта.
Нормализира червата
Благодарение на съдържанието на полизахариди и органични киселини, ягодите помагат за нормализиране на състава на чревната микрофлора. Съдържащият се в него пектин действа ефективно срещу запек.
Помага за отслабване
Ягодите помагат за разграждането на мазнините и нормализират нивата на кръвната захар. Освен това съдържат минимум калории. Антоцианините – флавоноидите, отговорни за червения цвят на плодовете, помагат на организма да изгаря подкожната мазнина.
В Холивуд, диета от ягоди е много популярна, за 4 дни с нейна помощ можете да се отървете от два килограма от наднорменото тегло. Виктория Бекъм например яде само ягоди три дни в месеца. Както казва и самата тя: “ 300 грама ягоди за закуска с мляко или кисело мляко са чудесно начало за деня.“
Полезни за кожата
Натурални козметични маски, изработени от ягоди, избелват кожата, правят я еластична, благодарение на антисептичните свойства помагат да се отървете от акне.
Подобрява настроението
Ароматните вещества, съдържащи се в ягодите, стимулират освобождаването на серотонин и повишават настроението, а антиоксидантният фисетин подобрява паметта и умствените способности.
Положителен ефект върху сексуалната сфера
Цинкът, който се съдържа в плодовете, влияе върху хормона тестостерон, който регулира сексуалното желание. Съдържанието на антиоксиданти в ягодите също има благоприятен ефект върху сексуалната функция.
Не забравяйте, че ползите за здравето от ягодите са страхотни, но това не означава, че няма противопоказания. Не бързайте да купувате първите плодове, които се появяват на пазара. И със сигурност не си заслужава да давате ранни ягоди на деца.
За да може зърната да узреят рано, безскрупулните производители третират растенията с вредни химикали. Изчакайте естественото узряване на плодовете и се насладете на тях без страх.
Плодовете от ягоди могат да служат като носители на различни микроорганизми и оестициди. Ето защо, внимателно мийте плодове преди да ги сервирате на масата. При избора на плодове, опитайте се да вземете тъмно червени без никакви щети.
КОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ ЯГОДИ
Бременни
Ако очаквате бебе, внимавайте при избора и яденето на ягоди. Зърната обикновено се отглеждат с химикали. Ако наистина ви се ядат много ягоди, заложете на домашно отгледани плодове.
Кърмещи майки
Ягодата е алергичен продукт. Ето защо детето да няма алергия, ако напълно се откаже от тези плодове за периода на кърмене.
Деца до 3 години
Всички червени плодове са силен алерген, следователно, ако детето все още не е на 3 години, яденето на ягоди трябва да се избягва. Освен това съществува опасност от хранителни разстройства и отравяне, защото тялото на детето е по-чувствително към „химията“.
Хора с бъбречно заболяване
Честото и неумерено приемане на ягоди може да увеличи вероятността от камъни в бъбреците.
Хората с гастрит и пептична язва
В ягодата има голямо количество оксалова и салицилова киселина, те дразнят стомашната лигавица и могат да причинят влошаване на гастрит и пептична язва. Многобройни малки семки от ягодите в стомаха предизвикват дразнене на стомашните стени.
За тези, които приемат лекарства
Не можете да ядете ягоди по едно и също време и да приемате лекарства на основа на енаприл. Тази комбинация води до допълнителен стрес върху бъбреците.
0
Не се препоръчва да се ядат ягоди за тези, които вече страдат от кариес.
За да намалите вредното въздействие на иначе полезните ягоди върху тялото, не ги яжте на празен стомах. Комбинирайте с млечни продукти: мляко, заквасена сметана, сметана, сладолед, извара. Опитайте се да изядете плодове в рамките на 1-2 дни след покупката./zdrave.to

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама