Изборът да се ограничаваме от различни храни може да ни коства много. Според нови проучвания вегетарианците, пескатарианците и веганите вероятно са изложени на по-висок риск от фрактури.
Вегетарианците, пескатарианците и веганите вероятно са изложени на по-висок риск от фрактури, сочи мащабно и продължително изследване, публикувано в BMC Medicine.
Проучването, включващо приблизително 55 000 души с различни хранителни режими, открива, че при рибните и вегетарианските диети се наблюдава малък, но значителен риск от фрактури на костите, докато веганството излага хората на 43 процента по-висок риск от счупвания.
„Това е първото по рода си мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания“, казва д-р Тами Тонг, водещ автор на проучването и хранителен епидемиолог към катедрата за обществено здраве „Нюфийлд“ на Оксфордския университет.
Изследването, което започва да набира хора през 1993-та, проследява 29 380 ядящи месо, 8037 пескатарианци (т.е. такива, които се хранят с риба, но не и с месо), 15 499 вегетарианци и 982 вегани. В рамките на периода на проучването са регистрирани общо 3931 фрактури. При хората, които не са консумирали месо, се е наблюдавало по-висок риск от тазобедрени фрактури, както и такива на краката, ръцете, глезените, ребрата и други основни места по тялото.
Проучването подкрепя резултатите от предишни изследвания, според които по-ниският прием на протеин и калций води както до по-лошо здравословно състояние на костите, така и до по-нисък индекс на телесната маса. Въпреки че авторите отбелязват, че не съществуват достатъчно доказателства, които да посочат защо тези диети увеличават риска от фрактури, когато са отчетени разликите в тези фактори, рискът от фрактури на костите е частично намален.
Въпреки това, когато се вземат предвид дори и тези фактори, хората, които не ядат месо, са изложени на 1,3 пъти по-висок риск от фрактури на костите.
„Предишни изследвания показват, че ниският индекс на телесната маса се асоциира с по-висок риск от тазобедрени фрактури, а ниският прием на калций и протеин вредят на здравето на костите. Това проучване показва, че веганите, които като цяло имат по-нисък индекс на телесната маса, както и по-нисък прием на калций и протеин в сравнение с месоядците, са изложени на по-висок риск от фрактури на няколко места по тялото“, допълва д-р Тонг.
Важно е да отбележим, че на този етап новото проучване установява единствено връзка между хранителните режими и риска от фрактури. Нужни са повече изследвания, които да установят защо този риск реално е по-висок. Също така трябва да се има предвид, че броят на веганите е бил значително по-малък, както и фактът, че допълнителният прием на калций и други питателни вещества не е отчетен. Според някои изследователи разликата се дължи на начина, по който калцият се абсорбира – различни фактори могат да повлияят на приема на калций, включително нива на витамин D, а те варират при различните диети.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment