Свят

Разпуска се ислямистката групировка „Джемаа Исламия“

Днес беше обявено разпускането на ислямистката групировка „Джемаа Исламия“, обвинявана за смъртоносните бомбени атентати на остров Бали преди две десетилетия, съобщи Ройтерс.

Информацията на Института за политически анализ на конфликтите (ИПАК) потвърждава автентичността на видеоизявлението от 30 юни на шестнадесет лидери на „Джемаа Исламия“, в което те обявяват, че разпускат екстремистката мрежа.

В изявлението, заснето на видео и споделено онлайн, лидерите потвърждават ангажимента си към индонезийската държава и закон и заявяват, че обучението в съвразинет с групировката пансиони, ще бъде в съответствие с ортодоксалния ислям.

„Твърде рано е да се каже какви ще са последствията, но мъжете, подписали изявлението, се ползват с достатъчно уважение и авторитет в организацията, за да осигурят широкото им приемане“, казва Сидни Джоунс, който е автор на предварителния анализ на ИПАК.

Свързаната с „Ал Кайда“ войнстваща групировка е обвинена в организирането на някои от най-смъртоносните нападения в Индонезия, включително бомбени атентати в нощни клубове на Бали през 2002 г., при които загинаха над 200 души.

Националната агенция за борба с тероризма на Индонезия отказа да коментира развитието на ситуацията, но заяви, че планира скоро да проведе пресконференция.

Решението за разпускане на организацията, казва Джоунс, вероятно е било продиктувано от няколко фактора, включително влиянието на интелектуалци в „Джемаа Исламия“, които са по-малко заинтересовани от белязан с насилие джихад, и анализ на разходите и ползите за най-добрия начин за защита на най-големите активи на групата – нейните училища.

В доклада се посочва, че роля е изиграло и интензивното взаимодействие със служители за борба с тероризма.

Въпреки влиянието на замесените фигури ИПАК отбелязва, че групата има история на отцепвания и е възможно в бъдеще да се появи такова, макар и вероятно не веднага.

„Засега вероятният резултат е процъфтяването на училища, свързани с „Джемаа Исламия“, и все по-голямото участие в обществения живот на хората, подписали изявлението от 30 юни“, заяви ИПАК. „Какво ще се случи с останалата част от членовете, предстои да видим.“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Александра Камбурова

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 18 часа
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 19 часа
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 19 часа
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 19 часа
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 20 часа
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 20 часа