Какво каза Лена Бориславова за преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство?

210
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Лена Бориславова, която се оттегли от депутатското си място в настоящето Народно събрание, вчера коментира в ефира на Нова Телевизия, защо от коалиция „ПП/ДБ“ са категорични, относно участие на ГЕРБ в редовно правителство. Тя допълни, че ДБ са предложили шест човека в кабинета „Денков“, тъй като това е тяхната електорална тежест. Категорична е, че техните партньори от ДБ не правят договорки с ГЕРБ зад гърба на ПП.

Заради последните 12 години от развитието на България нямаме доверие да тръгнем с правителство с представители и на ГЕРБ. Затова за нас единственият работещ вариант да се преодолее недоверието е кабинет на малцинството, който да е подкрепен от повече партии. Колегите от ГЕРБ не са дали знаци срещу лицата в нашия кабинет, а срещу това, че няма политически лица от тяхната партия. Правителство на всяка цена не е работеща формула, ако просто поставиш пионки, на които друг да казва какво да правят. Това заяви бившият депутат от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Лена Бориславова.

„Вместо да чакаме, слагаме картите на масата с предложение как да се осигури мнозинство. Предложихме ротационното представителство. Предложихме управленска програма и кабинет, за да могат ГЕРБ да вземат своето решение. Нито за секунда не сме подвеждали българските граждани или ГЕРБ каква е нашата позиция. Ако партията на Борисов смята, че има по-добра реализация на първия мандат, да покажат какъв е той“, заяви Бориславова.

Тя допълни, че ДБ са предложили шест човека в кабинета „Денков“, тъй като това е тяхната електорална тежест.
По думите ѝ позицията на ПП е останала непроменена.

„Трябва да търсим решения, не да се оплакваме и да обвиняваме всички останали, че са виновни. Визирам няколко от колегите от ГЕРБ, включително Борисов, който се развика на медиите. Ние сме готови да разговаряме за управленска програма. Хем не я харесват, хем я одобряват на 99%. Искаме да чуем техните коментари и да разберем каква е тяхната управленска програма. Да предложиш всички общински проекти първо да преминават през комисия в НС е точно противоположното на корупцията“, коментира тя.

Според нея е крайно време да се приемат ключовите закони, свързани със съдебната реформа.

„Още тази седмица НС трябва да започне стъпки, за да покаже, че вижда България като модерна държава с контрол над всички. Невъзможни са компромисите с ценностите и обещанията ни, това включва и предложените министри в кабинета „Денков“. Асен Василев успя върху чужд бюджет и в условията на няколко кризи да доведе бюджетният дефицит до под 3%. Не можем да сложим за финансов министър независим експерт, защото само на Василев имаме доверие, че няма да се поддаде на изкушението да е следващия в списъка „Магнитски“. Нашите лидерите отстъпиха назад и показахме експертност, съчетана с политическа отговорност“, заяви Бориславова.

Тя категорично отрече да има отделни разговори между ДБ и ГЕРБ.

По публикацията работи: Венета Николова