Революционно: Изобретиха стикер, който следи денонощно работата на сърцето (СНИМКА)

42
Снимка: Pixabay.com

На информация за революционно изобретение се натъкнахме от медия „Нова Вест“ – стикер, приличащ на „електронна“ татуировка. Той следи работата на сърцето и може да предупреди на време за наличието на много болести, които обикновено са фатални.

Ново медицинско устройство, което наподобява електронна татуировка, може да се окаже повратната точка и да пресече 80% от сърдечносъдовите заболявания. А те са водеща причина за смъртността в света.

Супертънката електронна татуировка, която се прикрепва към гърдите и осигурява 24 ч наблюдение на сърдечната дейност чрез мобилно приложение, е създадена от екип от Тексаския университет в Остин.

Устройството има два сензора, които събират сигнали, които могат да подскажат на медиците за начало на сърдечносъдова болест.
Новото устройство е безжично и данните могат да се следят чрез мобилно приложение. Досега специалистите не са имали варианти за дългосрочно наблюдение на състоянието на болните извън клиниките. От друга страна, дори пациентите редовно да посещават кардиолог, нямат гаранция, че с един преглед специалист може да “улови” всички сигнали, подсказващи бъдещо заболяване.

Е-татуировката тежи едва 2,5 грама,а е миниатюрна, колкото нокът. Батерия работи до 40 ч, после лесно може да бъде сменена от пациента.

Новата джаджа прави едновременно две паралелни измервания – получава електро-кардиологични сигнали и следи механичния кардио-ритъм, за да осигури цялостна картина на дейността на сърцето.

Електронната татуировка вече успешно премина първото си изпитание при петима души. Сега предстои по-сложната фаза на клиничните изпитвания, която трябва да провери дали тя ще осигури точни данни и при пациентите със заболявания, които се следят в болнична среда.

Снимка: Pixabay.com

По публикацията работи: Венета Николова