Разузнаването на САЩ посочи каква е вероятността Русия да използва ядрено оръжие

310
Кадър: Youtube/Sky News

Според директора на американското разузнаване Аврил Хейнс, вероятността Русия да прибегне към ядрено оръжие, е много малка. Припомняме, че на няколко пъти руският държавен глава Владимир Путин заяви, че ако се наложи Русия да защитава „териториалната си цялост“, е готова да използва и ядрения си арсенал

Русия е много малко вероятно да използва ядрено оръжие. Това заяви днес директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

„Това е много малко вероятно според актуалните ни оценки“, каза Хейнс пред Комисията за въоръжените сили към Сената на американския Конгрес.

Напрежението между Русия и САЩ, свързано с ядрената заплаха, нарасна от началото на конфликта в Украйна, като руският президент Владимир Путин неведнъж предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако се наложи да защитава „териториалната си цялост“.

Хейнс не даде подробности за приведените оценки на американската разузнавателна общност.

Американски служители от месеци казват, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но предупредиха също така, че ще останат нащрек, уточнява БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева