Утре е 6 май. На всички е известно, че това е голям празник. Гергьовден е сред най-почитаните пролетни празници сред българите, заедно с Великден. На 6 май се чества денят на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. Приготовленията за големия празник започват още от предходната вечер
Още на вечерта срещу Гергьовден започва приготвянето на обредните хлябове. А пък на следващия ден рано сутринта, според традициите, цялата къща се украсява със зеленина – здравец, чимшир, дивисил, коприва, пелин, гергьовче, жълтурче (млечка), оман, раззеленени и/или разцъфнали клони от люляк, бук или глог.
Друга важна и задължителна част от празника е принасянето на жертва – прави се курбан в чест на светеца, която в наши дни се нарича „гергьовско агне“.
Какво се слага на празничната трапеза, според традициите:
На Гергьовден на масата трябва да присъстват млечни продукти, дроб сърма, пресен чесън и лук, също така баница, вино, варено жито и обреден хляб.
Централно място на празничната трапеза има опеченото агне, принесено за курбан.
Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…
Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…
Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…
Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…
Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…
Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…
Leave a Comment