Приготовленията за Гергьовден започват още от тази вечер: Какво трябва да има на трапезата?

293
Колаж: "Нова Вест"

Утре е 6 май. На всички е известно, че това е голям празник. Гергьовден е сред най-почитаните пролетни празници сред българите, заедно с Великден. На 6 май се чества денят на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. Приготовленията за големия празник започват още от предходната вечер

Още на вечерта срещу Гергьовден започва приготвянето на обредните хлябове. А пък на следващия ден рано сутринта, според традициите, цялата къща се украсява със зеленина – здравец, чимшир, дивисил, коприва, пелин, гергьовче, жълтурче (млечка), оман, раззеленени и/или разцъфнали клони от люляк, бук или глог.

Друга важна и задължителна част от празника е принасянето на жертва – прави се курбан в чест на светеца, която в наши дни се нарича „гергьовско агне“.

Какво се слага на празничната трапеза, според традициите:

На Гергьовден на масата трябва да присъстват млечни продукти, дроб сърма, пресен чесън и лук, също така баница, вино, варено жито и обреден хляб.

Централно място на празничната трапеза има опеченото агне, принесено за курбан.