От ГЕРБ са озадачени от написано от ПП-ДБ: Как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат медицински центрове? (ВИДЕО)

280
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

От ГЕРБ-СДС излязоха с извънредна пресконференция, по време на която коментираха разговорите им с ПП-ДБ. От ГЕРБ-СДС заявиха, че голяма част от предложенията към тях не са професионални. От ГЕРБ отправиха остри критики към управленската програма на ПП-ДБ

Има цели сфери, където забележките са приети – спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Голяма част от предложенията обаче не са съвсем професионални. Въпрос било дали по сектори това може да си го позволи държавата. Има дефицити и цели липсващи сектори – европийско финасиране, туризъм, грижа за децата. Остро противоречие имало между бюджет и финанси и цялата останала програма. Дефицитът в тази програма само е 7-8 милиарда. Около 11 милиарда бил и дефицитът във ВиК сектора, така общият дефицит ставал над 21 милиарда, каза Томислав Дончев.

По думите на Теменужка Петкова 12 млрд. лв. бил общият заложен дефицит, като се гонят 70 млрд. лв. „Очаквахме да получим отговори и решения от ПП-ДБ“, каза Теменужка Петкова.

Нейното мнение е, че от ПП-ДБ не можели да кажат как ще се постигне дефицит от 3%. Според нея няма конкретни мерки за овладяване на инфлацията. „Не се виждали и мерките по данъчното законодателство. Няма политика по доходите и по растежа“, добави още тя.

„В началото, когато провеждахме срещите, бяхме изключително добронамерени и се надявахме това, което говорим да доведе до общ документ. Когато седнахме на разговори, ние отидохме с 13 точки, които нашите експерти бяха приготвили, които да съберат двете управленски програми – нашата и тяхната, и да направим общ документ. От тези 13 точки в представената екселска таблица в сектор „Здравеопазване“ не виждаме почти нищо. Например, това, което говорихме за осигуряване на допълнителни средства за заплати, го няма в управленската програма в сектор „Изпълнителна власт“. Т.е. тези медици в страната, които не са достигнали нивата на брутната си работна заплата в колективния трудов договор, отново техните заплати ще останат само обещания и заплати на хартия“, заяви проф. Костадин Ангелов.

По негови думи, нямало и конкретика по отношение на детската болница. Нито дума нямало за спешната помощ по земя, а не по въздух. 80 милиона трябвало за завършването на този процес от собствени приходи. Нямало и дума за хеликоптерни площадки за въздушната спешна помощ. „Т.е. ще имаме хеликоптери във въздуха, но няма да има къде да кацат“, посочи Ангелов.

„Зачитам още нещо, което ми звучи като нестандартно предложение. Нещо, от което аз съм озадачен, и като лекар, и като професор ми е трудно дори да го осмисля и да го анализирам. Български пощи да осигурят базови телемедицински услуги в 225 избрани обновени пощенски станции в населени места без медицински центрове, въз основа на предварителен анализ на липсата на доставчици на медицински услуги в съответните населени места и демографската статистика“, цитира проф. Ангелов написаното в екселските таблици на ПП-ДБ.

„Аз лично не разбирам как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат медицински центрове. Разбирам идеята на колегите, но е писана от човек, който няма реална представа как функционира българското здравеопазване“, посочи Ангелов. Той не разбирал и идеята за „приветливи болници“.

„Най-новият виц е този: Какво работиш, кардиолог съм в Български пощи“, каза Деница Сачева на свой ред. Тя потвърди липсата на цели сектори, например реорганизация на Агенцията по заетостта, Агенцията по социални помощи. По отношение на пенсионната система ППДБ били заложили анализ на системата. Промени в Кодекса на труда и Кодекс за социално подпомагане, какъвто няма, предлагали от ППДБ.