Приближен на Кадиров ще отговаря по най-малко три обвинения: Бил отговорен за смъртта на хиляди украинци

61

Става въпрос за Мохамед Даудов, който е председател на парламента на Чеченската република. Украинската служба за сигурност и събрала доказателства срещу него за ролята му във войната между Русия и Украйна

„Той е част от най-близкото обкръжение на Рамзан Кадиров и изпълнява неговите указания за водене на агресивна война срещу страната ни“, се посочва в съобщение на Службата за сигурност и на Главната прокуратура на Украйна.

Според предоставената информация, от май 2022 година Даудов се е занимавал с формирането на нови щурмови части на окупационните групировки на Руската федерация. Подчертана е и ролята на Даудов за създаването на батальони, като „мобилизираните“ преминават военно обучение в Университета на специалните сили на Чеченската република. След това бойците били прехвърляни във временно превзетите райони на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, съобщава Bulgaria on air.

Твърди се, че Даудов лично е посещавал част от окупираните райони в периода юли-На срещи с ръководителите на новосформираните части на „кадировците“ призовавал за активни бойни действия срещу силите за отбрана на Украйна.

Той е заподозрян за съучастие в извършването на умишлени действия с цел промяна на границите на територията на Украйна в нарушение на процедурата, установена от Конституцията на Украйна, което е довело до смъртта на хора и до други тежки последици.

Даудов ще отговаря по най-малко три обвинения. Предприемат се комплексни мерки за привличането му под наказателна отговорност.

По публикацията работи: Пламена Сутева