Румен Радев направи обръщение към мюсюлманите в България

39
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Българският държавен глава Румен Радев отправи своите поздравления към мюсюлманската общност в страната ни по повод празника Рамазан Байрам. Българският президент пожела здраве и благоденствие на всички представители на мюсюлманското изповедание в страната

В приветствието си държавният глава подчертава, че споделеният стремеж към добро и съпричастност е здравата нишка, която от векове сплотява българския народ и продължава да ни води по спасителния път на надеждата, на уважението и толерантността.

„Нека в дни на изпитания за целия свят насърчаваме състраданието и човеколюбието. Повече от всякога се нуждаем от мъдрост и далновидност, за да градим успешно нашето съвместно бъдеще и да съхраним общия ни дом като място на мир и разбирателство“, заявява в приветствието си президентът Радев. Държавният глава пожелава на представителите на мюсюлманското изповедание в България здраве и благоденствие.

Малко за празника Рамазан Байрам:

Традицията повелява на този празник след сутрешната молитва мюсюлманите да се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват.

Децата пък се даряват с дребни пари и лакомства. Посещават се и гробищата, където вярващите четат заупокойни молитви за мъртвите си роднини.

Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).